След доклада на ЕК правителството "вади от атрофия" актикорупционните институции

Симона Костадинова 28 януари 2015 в 18:23 2594 1

Правителството ще се опита да "извади от атрофията" антикорупционните институции, като идеята е да не се създава нов орган, а сегашните да заработят заедно и ефективно.

Tова заяви зам.-министърът на правосъдието Петко Петков по време на пресконференция за последния доклад на ЕК за напредъка на България, на която присъстваха вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева и зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

Вицепремиерът Кунева смята, че ако БОРКОР, Сметната палата, Националната агенция за приходите и Комисията за конфликт на интереси успеят да заработят заедно, проблемът с корупцията у нас може да бъде решен.

Попълваме на пет различни места пет вида декларации, а всъщност трябва да има една декларация с всички данни. Това е първата крачка при борбата с корупцията, защото в момента по-скоро от медиите получаваме информация, отколкото от държавен орган, където да има информация за имущественото състояние на човек на висша държавна длъжност, обясни Кунева.

Тя бе категорична, че създаването на нов орган ще означава натиск върху бюджета, а правителството не може да си го позволи точно сега. Освен това тя посочи, че няма нужда от такава инвестиция при положение, че съществуващите институции биха могли да се справят, ако заработят.

Кунева обясни, че все още не е ясно дали за целта някои от сегашните звена ще се обединят, но това ще стане ясно в най-скоро време. Тя обаче беше категорична, че е необходима промяна, защото "или го правим, или пропадаме".

Вицепремиерът посочи, че решението какви да бъдат промените ще бъде обсъдено от всички партии в управлението. След това ще бъде изготвен план за действие с конкретни мерки.

"Ще видим дали БОРКОР ще бъде аналитичният орган, Комисията за конфликт на интереси ще събира данни. Просто трябва например да се отнема имуществото, когато се установи, че има несъответствие между декларираното и начина на живот", посочи още Кунева.

По повод доклада Кунева обясни, че "е обран и обективен и има положителна оценка за предприетите стъпки на правителството". По нейно мнение той е най-критичен към работата на ВСС, където има възпроизведени теми от доклада през 2014.

"Този доклад дава шанс на България, но ако не предприемем мерки, догодина няма да е така", обясни Кунева.

"Не може темата за корупцията и за това, че очевидно не се справяме към този момент с нея, да бъде печат и оценка за милиони достойни българи", допълни Кунева.

Тя посочи още, че са необходими промени в Наказателния кодекс, като това ще се случи на две стъпки. Първо ще бъдат изпълнени спешните мерки, а след това останалото. "Но ми се иска да успеем да направим и изцяло нов Наказателен кодекс”, добави Кунева.

Тя обясни още, че "мониторингът никога няма да спре по отношение правосъдието и борбата с корупцията", каза още вицепремиерът.

Според Кунева изборът на главен съдебен инспектор е тест за способността на българските институции да проведат прозрачни процедури. Вицепремиерът е на мнение, че е нужно бързо подобряване на системата за разпределение на делата и извършване на безпристрастни разследвания за това как се е стигнало до тук и кой е виновен.

"В техническата част на доклада специално се споменава проблемите на СГС и скандалът с "Белведере", каза още Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови