Сидеров: Ще сваля правителството, ако подкрепи санкции срещу Русия

OFFNews 01 април 2014 в 21:11 5780 38

Волен Сидеров

"Атака" ще работи за сваляне на правителството, ако то подкрепи нови санкции на Запада срещу Русия заради анексирането на Крим, обяви Волен Сидеров пред агенция "Ройтерс".

Ако настоящото българско правителството подкрепи нови санкции, аз ще заема твърда опозиционна линия спрямо него и ще работя за свалянето му, категоричен е Сидеров.

След това ние ще трябва да си зададем въпроса какво правителството и какво мнозинство ще дойде след него, дали ще са същите или ще има промяна, допълва лидерът на „Атака“.

Това е проблем за избирателите, които трябва да се събудят и най-накрая да разберат, че правителството на България трябва да води независима политика и да сложи край на колониализма, в който бяхме вкарани насила, казва Сидеров пред „Ройтерс“.

Агенцията пише, че "Атака" е гласовит критик на САЩ и членството на България в НАТО и че е единствената българска партия, открито подкрепяща руската интервенция в Украйна.

За да подчертае значението на българските връзки с Русия, Сидеров е окачил на стената в кабинета си старинни пушки и саби - някои от които са от руско-турската война през 19 век, помогнала на България да сложи край на 500-годишното османско владичество. „Атака“ държи баланса на силите в българския парламент и нейната заплаха е показателен пример за вътрешния натиск, който изпитват европейските правителства при заемането на позиция по най-тежката криза между Изтока и Запада след края на Студената война. Ако партията на Сидеров оттегли подкрепата си за правителството на Орешарски, това може да тласне най-бедната страна от ЕС обратно към политическа нестабилност, отбелязва "Ройтерс".

В репортажа от София на агенцията се посочва още:

"Освен оттеглянето на подкрепата на „Атака“, управляващата социалистическа партия рискува и да разгневи гласоподавателите си на изборите за Европейския парламент през май. Изборите са изпитание за оцеляването на правителството, което вече беше изправено пред три вота на недоверие само за една година, откакто е на власт.

Данни на социологическата агенция „Галъп“ от миналата седмица показват, че 30% от българите подкрепят влизането на Украйна в ЕС, докато 27% смятат, че е по-добре Украйна да има по-добри връзки с Русия.

Социалистическата партия е пряк наследник на комунистите, които управляваха България до падането на Берлинската стена, когато влиянието на Москва в страната беше най-силно. Много от твърдия електорат на БСП е настроен проруски.

Разнопосочните позиции на правителството изпращат объркани сигнали относно неговите намерения. България прие първата част от санкциите, наложени на Русия, и два пъти взе участие при общи морски учения с американски боен кораб в Черно море. Министър-председателят заяви, че страната няма да наложи вето на бъдещи санкции срещу Русия, но също така намекна, че България няма и да им се противопостави.

Във всеки случай нова доза санкции срещу Русия може да срещнат ожесточена съпротива сред много от бившите комунистически страни, които в момента са държави-членки на ЕС. Причината за това е, че те се страхуват от руската агресия, но същевременно с това имат най-много какво да губят, ако бъдат наложени санкции.

“България трябва да наложи вето“, заяви Волен Сидеров – белокос бивш журналист, обвинен в хулиганство по-рано този месец, след предполагаем скандал с френски дипломат на борда на самолет. „България има правото да направи това и ЕС няма да може да й наложи санкции“, добавя той.

“И тихо, неофициално, немските и френски представители ще кажат - „благодарим Ви, че ни спасихте“, защото техният стокообмен с Русия възлиза на десетки милиарди евро.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!