Светльо Витков: Криминализирането на платените застъпници ще спре официалното купуване на гласове

ОFFNews 01 октомври 2014 в 14:43 2592 0

Светльо Витков
Светльо Витков

“Глас народен" има вече 4 избора зад гърба си. Убедихме се в това, че резултатът от едни избори зависи от избирателната активност. Социолозите непрекъснато говорят да не се гласува за малки партии, защото те нямали шанс. Шансът зависи от тези, които гласуват.”

Това коментира лидерът на "Глас народен" Светльо Витков в предаването “Здравей, България” по Нова телевизия.
Витков припомни за 10-те предложения, които "Глас народен" е внесла преди година и половина в НС, от които 7 са били приети – преференцията, безплатните диспути в държавните медии и други. Той посочи, че точката, която касае платените застъпници, не само не се е приела, но и се отменила изричната забрана за плащане на представителите на партия. “В България има 11 000 секции, а всяка партия има право на един представител и един застъпник. На тях се плащат по минимум 50 лв., така че можете да си направите сметките колко пари отиват за официално купуване на гласове”, допълни той. От "Глас народен" са категорични, че криминализирането на плащането на застъпници и представители е начина да се спрат изборните манипулации.

Според Витков моделът за промяна на политическото статукво в България е много прост - младите хора да се изпращат да учат в колежи в чужбина и след това да се връщат да управляват станата.

"Аз си давам 4 години и след това ще се оттегля от активната политика, защото лицата в политиката трябва да се сменят", каза още Светльо Витков.

По горещата тема за повишаването на цената на тока, той коментира, че себестойността на тока е 56 лв. с отрицателен знак на мегават час електроенергия. “Токът се купува на 160-170 лв., а се продава на 120 лв., така че има една разлика, която е във ВЕИ-тата и в "Мариците" и тя трябва да се компенсира. Токът ще поскъпне със 70% и това е само началото. За 15 години ще трябва да се върнат 50 млрд. лв. Договорите трябва да се преразгледат, но никой не иска да бута този горещ картоф”, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !