Светлозар Лазаров подаде оставка

Ивайло Анев, Ива Оприкова 06 март 2015 в 10:30 6283 4

Снимка БГНЕС, Архив

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров подаде оставка, която премиерът Бойко Борисов е приел, съобщи БНР.

Малко след съобщението премиерът Борисов потвърди и уточни, че ще разпише оставката на Лазаров утре, 7 март, защото главният секретар трябвало да си довърши работата по убийството на студентката във Велико Търново. Борисов намекна че утре по обяд ще има и задържан.

Лазаров се оттегли днес - два дена, след като заради него си отиде вътрешният министър Веселин Вучков. Той подаде оставка на 4 март по време на заседание на Министерския съвет, несъгласен с решението на премиера да осуети намерението му да има смяна на главния секретар на МВР и на шефовете на ДАНС Владимир Писанчев и ДАТО.

Тогава Борисов прие оставката на Вучков с коментара, че не позволява да му въртят "номерца". Вчера министър-председателят се появи изненадващо в парламента и заяви, че ще поиска оставките на главния секретар на МВР и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев.

Оставката на Лазаров все още не е последвана от оставка и на Писанчев. Борисов заяви, че ще се срещне с Писанчев в 10.45 ч. и че по телефона шефът на ДАНС му обещал да се оттегли.

Борисов номинира за вътрешен министър вицепремиера Румяна Бъчварова. Парламентът трябва да гласува кандидатурата й следващата седмица. По думите на премиера, тя ще поеме ръководния пост в МВР от 11 март. 

Светлозар Лазаров бе назначен по време на кабинета на Пламен Орешарски и зае мястото на Калин Георгиев. Предложението дойде от централата на „Позитано“, а на 5 юни 2013 година президентът Росен Плевнелиев подписа указ за назначаването му. Бившият командос от Специализирания отряд за борба с тероризма бе упрекван многократно от властта за липсата на професионализъм. Серията от атаки срещу Лазаров в качеството му на главен секретар на МВР започнаха след провалената акция на МВР по задържането на барикадиралия се Петко Петков в Лясковец. Тогава от ГЕРБ обвиниха лично Лазаров за смъртта на баретата Емил Шарков и за раняването на трима негови колеги, тъй като бе разпоредил Петков да бъде обезвреден показно от Специализирания отряд за борба с тероризма. Оценките на Борисов за Лазаров варираха през последната година от "един некадърен, отговарял за енергетиката в ДАНС", до актуалното заключение, че "главният секретар на МВР се старае и се справя добре".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови