Само 15% от българите искат предсрочен вот, рейтингът на Москов скочи с 13%

Георги Савчев 22 януари 2015 в 13:55 11279 12

Едва 15% от българите смятат, че на страната са нужни предсрочни избори, а 65% са против подобно развитие на политическата ситуация. Дори и сред електоратите на опозиционните сили не надделява желанието за бързи нови избори.

Това показват данните от „Политическия и икономическия индекс“ на „Галъп интернешънъл”. Изследването е представително за пълнолетното население в България и е проведено от 9 до 15 януари 2015 г. сред 1009 респонденти чрез пряко интервю по домовете. Финансирано е от „Галъп интернешънъл”.

Правителството е с доверие от 28%, а недоверието към него е 56%. Една пета от респондентите казват, че „България върви към по-добре“, а около 60% - „към по-зле“.

В края на третата година от мандата одобрение за президентската институция споделят една трета от запитаните, а на обратното мнение са над 50%.

Електоралните нагласи спрямо партиите не показват особени изненади - 26,3% заявяват, че биха гласували за ГЕРБ, ако изборите са днес, срещу 14,9% - за БСП.

7,1 на сто биха гласували за ДПС, 5,1 - за Реформаторския блок, 3,2 - за Патриотичния фронт, 3 - за АБВ. Подкрепата за "Атака" е едва 2,3%.

През януари негативни очаквания за икономиката споделят около две пети от запитаните, а под една трета не очакват промяна. Подобряване в икономическото положение очакват по-малко от една пета.

Политическият индекс на „Галъп интернешънъл” регистира, че за месец рейтингът на министъра на здравеопазването Петър Москов е скочил с 13% - през декември той е имал одобрението на 14% от респондентите, а през януари - на 27%.

33% е доверието към премиера Борисов, а към вицепремиерите съответно: 12% - Кунева, 29% - Калфин, 16% - Бъчварова, 24% - Дончев.

Същевременно доверието към столичния кмет Йорданка Фандъкова е 45%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews