Русия отрече да е давала орден на Сидеров

OFFNews 29 април 2014 в 15:55 24502 43

Горната камара на руския парламент - Съветът на федерациите - отрече да е давала държавен орден на Волен Сидеров, както твърди пресцентърът на партия "Атака".

Орденът "Звезда Отечества”, с връчването на който националистът откри предизборната си кампания от Москва, не е държавно отличие, а обществено отличие, показа разследване на "Господари на ефира". Това означава, че руският парламент няма правомощията да връчва „Звезда Отечества”, потвърди говорител на Съвета на федерациите.

На 25 април Волен Сидеров, Магдалена Ташева и Десислав Чуколов откриха предизборната си кампания за евровота в руската столица. В разпространена до медиите информация от пресцентъра на партията бе съобщено, че Сидеров е бил награден с орден „Звезда отечества”, който се давал за принос в развитието на отношенията между България и Русия.

Наградата е била връчена на Сидеров от руския космонавт Борис Волинов. "Орденът „Звезда отечества” се присъжда на Волен Сидеров от Горната камара на руския парламент за принос в развитието на отношенията между България и Русия."

В репортажа на "Господари на ефира" говорителят на горната камара на руския парламент отрече институцията да е награждавала атакиста.

"Съветът на федерациите няма правомощия да връчва такъв орден. Как е възможно космонавт да връчва нещо от наше име? Само ръководството на Съвета на федерациите може да прави това", отговаря говорител на съвета.

Освен, че не е официален държавен орден, „Звезда Отечества” може дори да се купи и по интернет, показа справка на "Господарите".

ОFFNews потърси за коментар ПП "Атака". Оттам заявиха единствено, че "това са компромати по време на предизборна кампания".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!