Русия все пак ще продължи да ремонтира изтребителите ни

Полша ни дава да ползваме четири двигателя на МиГ-29, докато решим проблема с бойната авиация

Юлиан Христов 23 февруари 2015 в 17:16 6295 22

Русия все пак ще продължи да ремонтира изтребителите ни

Русия ще продължи да ремонтира бойната ни авиация, въпреки намеренията на военния министър Николай Ненчев да прекъсне зависимостта ни с руския военно-промишлен комплекс. 

Това стана ясно от думите на министъра, който днес даде първата си пресконфереция, откакто е на поста. 

Миналата седмица той беше на посещение в Полша, където се срещна с колегата си Томаш Шемоняк. Един от обсъдените въпроси между двамата беше възможността Полша да поеме ремонта на самолетите ни, което да стане и на по-ниска цена.

Днес министър Ненчев обясни пред журналисти, че единственото, което е постигнато като договорка с полската страна е евентуално да получим четири двигателя на МиГ-29. Машините ще бъдат ползвани за неопределено време, докато страната ни договори по-добри параметри с Русия за ремонта на изтребителите. Полша няма възможност да извършва такива ремонти, защото няма лиценз да върши това.  

"Имам силно усещане и вяра, че след тази среща в Полша ние бихме могли да използваме четири полски двигателя на МиГ-29 за времето, за което това е необходимо, за времето, за което постигнем по-добра договореност за по-нататъшните ремонти и поддръжка", обясни Ненчев.

Армията трябва да ремонтира спешно четири двигателя, за да може бойната авиация да изпълнява пълноценно задачите си по охрана на въздушното пространство. По разчети не МО, сега на руската страна се плаща три пъти по-висока цена - около 35 млн.лв.

По отношение на модернизацията и купуването на нов тип изтребители за армията министърът е убеден, че няма да вземе "емоционално решение" и то ще бъде "въз основа на анализ и финансови разчети". 

Ако бюджетът за отбрана не бъде актуализиран и се запази намалението на разходите за персонал от 77 млн. лв., това ще наложи в Министерството на отбраната да бъдат освободени допълнително около 4600 военнослужещи и цивилни служители, показват още разчетите на министерството.

За да бъдат намерени допълнително средства, ще бъде направен опит за 10-процентово съкращение на разходите за персонал и евентуално намаляването на разходи за социални плащания. Министърът обаче уточни, че в коалиционното споразумение на правителството е записано, че броят на войската няма да се намалява.

"Няма да се уморя да водя разговори с колегите от Министерски съвет, и с парламентарните групи, и с министър-председателя за да го убедя, че ние трябва да актуализираме бюджета за отбрана", каза военният министър. Той обаче уточни, че към момента пари за отбрана от новия заем, който ще бъде изтеглен, не са предвидени.

"Ако няма актуализация на бюджета, по наше нежелание ще трябва да посегнем на социалните придобивки. От някъде трябва да намерим тези 77 млн. лв. редукция на разходи за персонал", обясни заместник военният министър Десислава Йосифова.

Изпратени са указания за съкращаване на разходите в Изпълнителната агенция "Военни клубови е военнопочивно дело", Информационния център на МО, ВМА, Военна полиция и Служба "Военна информация". 

Министърът на отбраната каза, че не вижда нищо обезпокоително в това, че за по-малко от два месеца 7306 български граждани се получили повиквателни заповеди за запас. Справката, предоставена от Централно военно окръжие, която БГНЕС цитира показва, че за по-малко от месец и половина са връчени толкова "повиквателни заповеди", колкото са получили запасняци за всяка от предходните три години – 2011 г. - 6698 души, 2012 г. - 8020 души, 2013 г. – 7038 души. От данните на военното министерство става ясно още, че през 2014 г. има почти троен ръст на връчените повиквателни. 19 168 души са получили заповеди за запас през миналата година.

"Нека го кажа за пореден път ясно. Нямаме и не бива да има никакво основание за безпокойство. Вършим си работата, правим всичко, което е необходимо. Това е част от нашите задължения и нищо необичайно няма на този етап", каза министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!