Румънският министър на отбраната с изненадваща визита у нас

ОFFNews 27 януари 2015 в 22:35 3995 12

Министрите на отбраната на България и Румъния Николай Ненчев (отдясно) и Мирча Душа (отляво).

Снимка Министерство на отбраната

Министрите на отбраната на България и Румъния - Николай Ненчев (отдясно) и Мирча Душа (отляво).

Мирча Душа, военният министър на Румъния, пристигна на изненадващо посещение в България. Визитата на Мирча не беше обявена предварително.

От българското министерство на отбраната твърдят, че целта на визитата е била "да се координират позициите на Румъния и България преди предстоящата среща на министрите на отбраната от НАТО през февруари в Брюксел."

Двамата министри - Николай Ненчев и Мирча Душа, са се обединили "около позицията, че югоизточният фланг на Алианса има нужда от подсилване и трябва да се търсят допълнителни финансови средства за това."

По време на разговорите е обсъдено изграждането на елементи от Системата за командване и контрол, която ще бъде разположена в двете страни като основна част от Плана за готовност на НАТО (Readiness Action Plan).

Договорена е и размяната на военнослужещи в двата елемента, както и споделянето на опит при структурирането и изграждането им.

Двамата министри са дискутирали възможността за по-ефективно използване на полигоните на двете армии при провеждането на съвместни тренировки и учения със страни-членки и партньори на Алианса.

От българска страна в срещата са участвали заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов и командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев, а от румънска - държавният секретар по въпросите на отбранителната политика и планирането Валериу Никуц и началникът на Генералния щаб генерал-лейтенант Николае Чука.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!