Ром подаде оплакване срещу Валери Симеонов за дискриминация

Ивайло Анев 20 март 2015 в 07:58 3748 20

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов

Жалба срещу съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов е подадена в Комисията за защита от дискриминация заради обида към ромите, съобщи "Труд".

Авторът на оплакването е Асен Асенов от Шумен, който се занимава с проблемите на ромите.

Сигнала идва заради изказване на Симеонов от декември месец миналата година. Тогава лидерът на НФСБ определи ромите като "нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни”, които искат помощи по болест, без да са болни, както и “детски за деца, които играят с прасетата на улицата и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки”. 

Преди няколко дни патриотът отново нападна пряко ромския етнос. В декларация срещу ДПС Симеонов нарече ромите "нагли самонадеяни и озверели човекоподобни, готови на убийство, за да ограбят". Причина за изказването му стана убийството на 23-годишната Вероника от Велико Търново, която беше брутално убита от Илиян Здравков, който е от ромски произход.

В Комисията вече е получена жалба и срещу здравния министър д-р Петър Москов  за дискриминация на ромите.

През декември миналата година Москов обяви, че екипи на "Спешна помощ" няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана тяхната сигурност.

Повод за това стана нападението на спешния медик д-р Ирина Маринова в ромската махала на ботевградското село Врачеш. Москов цитира и статистически данни, според които от 225 нападения над лекари, фелдшери и шофьори на линейки 174 са от роми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!