Родителите на мъртвородени деца ще могат да ги погребват

Симона Костадинова 17 юни 2015 в 12:09 3392 0

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за гражданските регистрации, внесени от Министерски съвет, които позволяват мъртвородените деца да бъдат погребвани. 

Предложението беше прието от народните представители с 133 гласа "за", 0 "против" и 4 "въздържал се".

Законопроектът предвижда да препис-извлечение от акта за раждане на мъртво родено дете да представлява разрешение за погребение. Той ще се съставя въз основа на писмено съобщение не по-късно от 48 часа от настъпването на раждането.

Досега това беше невъзможно, а мъртвородените деца се третират като биологичен отпадък, защото в действащите законови разпоредби не е разписана възможност за погребване на мъртвородени деца. 

Промените бяха внесени в деловодстовто на Народното събрание по инициатива на група неправителствени организации, които протестираха за хуманно отношение на мъртвородените деца. Майки от години настояват този проблем да бъде решен. 

Проектът регламентира още възможността за заявяване на настоящ адрес в чужбина.

В досегашните законови разпоредби е посочено, че българите, живеещи извън България, могат да заявят като настоящ адрес държавата, в която се намират.

В същото време обаче не е посочен органът, пред който може да бъде заявен подобен адрес. Проектът на Министерски съвет решава този проблем и предвижда адресната карта за промяна на настоящ адрес да се подава пред общината или кметство по постоянен адрес.

Промените ще влязат в сила, след като бъдат приети на втори четене и обнаровани в държавен вестник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови