Решение на МС слага край на ранното пенсиониране за военни и полицаи

Юлиан Христов 26 септември 2014 в 12:26 60762 59

Правителството предлага пенсионна възраст за полицаите, военните и балерините
В момента работещите в спецведомствата имат право на пенсия при прослужени 27 години стаж, от които 2/3 да са кадрови, тоест, да са работили в съответното ведомство. Това позволява и по-ранното им пенсиониране. В тази категория на преференциално пенсиониращите се спадат и балерините.

Служебното правителство с премиер Георги Близнашки прие решение, което би сложило край на ранното пенсиониране на полицаи и военни, ако бъде прието и от бъдещия парламент.

Те е станало факт на последното заседание на правителството, като исканите промени трябва да залегнат в Кодекса за социално осигуряване (КСО), става ясно от публикуваната стенограма.

Сега служителите в Министерството на отбраната, ДАНС и полицията се пенсионират при натрупани 27 години стаж, от които 2/3 трябва да са в системата. Това позволява и по-ранното им пенсиониране. Кабинетът предлага режимът да се промени и уеднакви със стандартните условия за пенсиониране, тоест да бъде въведена и определена възраст на пенсиониране.

В категорията на преференциално пенсиониращите се спадат и балерините.

Решението на служебния кабинет е в унисон с препоръки на Съвета на Европейския съюз от 8 юли 2014 г. Те са за изравняване възрастта за пенсиониране при мъжете и жените от 2015 г., като след 2012 г. достигне 65 г. и за уеднаквяване на условията за пенсиониране на служителите в МВР, МО и ДАНС със стандартните.

Подобно допълнение в КСО беше прието при правителството на ГЕРБ, но при следващото правителство текстовете бяха отменени.

„Предложенията и препоръките на Европейската комисия и на други институции са да се въведе минимална възраст за пенсиониране на всички български граждани, в това число и на работещите в специалните ведомства. Знаете, че такава възраст съществуваше в армията първо и предложението беше тя да се въведе в останалите институции. Предишното правителство и съответно парламентът отмениха тази възраст, за което са отправени сериозни критики от Европейската комисия – и писмено, и в лични срещи, които сме имали. Затова тази мярка е предложена“, заявява социалният министър Йордан Христосков пред колегите си на заседанието.

Той се аргументира с факта, че българската пенсионна система е за „пенсии за възраст, е не за прослужени години“.

Христосков, който е бивш управител на Националния осигурителен институт, отбелязва още, че младите пенсионирани военни и полицаи продължават да работят във или извън системата, а това води до "прахосничество на средства в осигурителната система":

Същите тези хора започват да получават пенсии и продължават да работят – понякога в същите институции, макар и на друго работно място, но най-често в охранителни фирми и други. Независимо, че са извън системата, плащат се високи пенсии на хора, които продължават да работят. Това е прахосничество на средства в осигурителната система, поради което съвсем основателно към нас са отправени критики да решим и този въпрос, както и въобще въпроса с ранното пенсиониране. Това е причината тази мярка да бъде включена, тоест такава е препоръката и ние сме се съобразили с нея. 

На заседанието тези препоръки са срещнали откритата съпротива на министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов.

Колегата му Велизар Шаламанов не е взел отношение по въпроса. При гласуването единственият глас против тези промени е на вътрешния министър.

„Аз така или иначе няма да го подкрепя в този вид. Но така или иначе, след като в моето министерство, уважаеми господин министър-председател, за три години и половина са уволнени, съкратени и пенсионирани над 13 000 служители, аз не знам как по-нататък ще очакваме някаква сигурност и всичко останало. Ясно е, че трябва да се работи в тази посока. Ясно е, че все пак е малко по-специфичен вид труд“, коментира Бакалов по време на заседанието на правителството на 24 септември.

В отговор социалният министър заявява, че въвеждането на възраст за пенсиониране ще позволи да се запазят подготвените кадри за по-дълго време.

"Съвършено са променени условията на работа и е грехота те да бъдат пенсионирани на 40 и няколко години - на практика на 45 години могат да се пенсионират, след което да работят другаде, след като са инвестирани за тях средства. Същото важи и за армията, същото важи и за Държавна агенция „Национална сигурност”, и за останалите институции. Това, което е възможно да се направи и е правено назад във времето, когато е увеличаван стажът, за да се запазят и кадрите, за да не се пенсионират масово, е следното (тук вече е въпрос на законодателна техника): тези, които са придобили право към дадена дата, да им се даде възможността в следващите три години, когато пожелаят да го реализират това право, тоест не веднага да напускат, а след три или след пет години тази мярка вече да влезе в сила“, обяснява Христосков.

Вътрешният министър контрира, като заявява, че изискването за постепенно нарастване на възрастта за пенсиониране с четири месеца на година, не изключва и служителите от МВР.

„Вдига се не възрастта, възраст въобще в момента няма за пенсиониране на всички от специалните ведомства, включително и балерините са там“, отговаря Христосков, а Бакалов репликира: „Няма, но по Закона за МВР е и по възраст, и по стаж.“ Христосков отвръща, че „няма стаж, няма възраст“ и че не е редно полицаи да се пенсионират на 47 години само защото са натрупали съответния стаж.

Той предлага в спецведомствата да се въведе възраст до 55 години, в зависимост от категорията им.

Решението е прието с един глас против, а за да влязат в сила промените, те трябва да бъдат одобрени от следващия парламент.

Синдикатите в МВР не са наясно с обсъжданите промени, но не приемат идеята. „С нас по тази тема от страна на служебното правителство не е разговаряно и не сме получили никаква информация. Но всяка промяна, ако не бъде съгласувана пряко с нас, ще бъде посрещната твърдо и категорично отрицателно“, коментира пред OFFNews Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). 

Според него не било вярно, че служителите се пенсионирали и напускали системата преди да навършат 50 г.

„Да се взима такова решение и да се приема такова предложение на ниво Министерски съвет без консултации със синдикатите според мен е недопустимо“, каза още Попов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!