Реформатори питат Горанов за високите цени на горивата

Ивайло Анев 02 септември 2015 в 19:29 3327 4

Снимка БГНЕС

Депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров

Депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов са внесли в деловодството на НС въпрос към министъра на финансите Владислав Горанов за високите цени на горивата у нас.

"Темата за високите цени на горивата в България вълнува много хора", отбелязват реформаторите и допълват, че дизелът ни е сред най-скъпите в Европейския съюз при разлика от над 30 ст. на литър в цената на дизела в България и Австрия или Белгия например.

По думите им скъпият долар обикновено е главната причина за скока на цените на течните горива у нас, дори когато петролът поевтинява. "В момента обаче, когато курсът на долара пада, а цените на барел суров петрол са исторически ниски, цените на горивата по българските бензиностанции остават без промяна от около 2.30-2.35 на бензин А95 и дизел през целия август", обясняват депутатите.

Те са категорични, че Законът за акцизите и данъчните складове не предвижда диференциран режим по отношение на търговци, които извършват доставки на стоки от държави членки на ЕС и при внос от трети страни.

Според Реформаторите това поставя административна преграда пред Вътре-Общностна Доставка (ВОД) и в резултат големите европейски компании преимуществено купуват горива от "Лукойл", вместо да използват горива от собствените си рафинерии в други европейски държави и липсва реална конкуренция на пазара у нас.

Във връзка с всичко това Димитров и Славов искат да разберат дали липсата на диференциация в регулацията на режима на данъчните складове създава административни пречки пред конкуренцията на пазара на горива, което води до високите цени при ниска стойност на барел суров петрол и поевтиняващ долар.

"Какво считате, че е възможно да се направи по отношение на високите цени на горивата", питат още те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови