Реформаторите се разбраха за единна регистрация на вота (обновена)

OFFNews 31 август 2015 в 16:31 5036 9

Реформаторите се разбраха да се явят с единна регистрация на предстоящия местен вот, съобщават от пресцентъра на коалицията.

Това се случи на съвместното заседание на петте политически формации, които участват в РБ - ДСБ, НПСД, БЗНС, ДБГ и СДС.

По време на срещата формациите от РБ единодушно са взели решение за единно явяване на местните избори с национална обща регистрация на коалицията в ЦИК.

В края на месеца единна партия не може да има, но би било хубаво да направим стъпка, коментира Радан Кънев.

Председателят на ДСБ закъсня около час и дойде на "Раковски" 134 минути, след като срещата беше приключила - имал "важна работа" и не е предполагал, че "консултациите ще приключат толкова бързо".

Бях абсолютно сигурен, че ще стигнем до това решение днес. И вчера, и днес казах, че драма няма. В нито един момент не съм се чувствал драматично, така че не съм изненадан, подчерта председателят на ДСБ.

Коалиционното споразумение за явяване на местните избори ще се подпише до края на утрешния ден. Документът ще бъде подписан от лидерите на петте партии от РБ.

Постигнахме споразумение за единно явяване на местния вот. Срещата мина много позитивно. Това каза след заседанието на коалиционните партньори лидерът на ДБГ Меглена Кунева.

По думите й, не е имало напрежение при постигането на решението за национална единна регистрация на РБ. Трябва да се придържаме към Учредителното споразумение на РБ и да работят всички органи на Блока, коментира тя.

Важно е да се опитаме на всички места в страната да излезем с името Реформаторски блок, коментира Кунева, като подчерта, че единната регистрация ще мотивира структурите на Блока, в които все още споразумение не е постигнато.

Кунева акцентира "върху огромният труд, положен от заместник-председателят на ДБГ и ръководител на предизборния щаб на РБ Найден Зеленогорски в организирането и издаването на над 1000 пълномощни за общи представители на РБ в ОИК и СИК".

Благодарим на СДС за всичко правено през годините от началото на 1990-те, за да може България да има една стабилна дясноцентристка посока, посочи още Кунева пред журналистите.

Най-важното в едни преговори е да има добра атмосфера и аз вярвам, че можем да я наложим с желанието да не разочароваме нашите избиратели, посочи още тя.

Припомняме, че по-рано днес лидерът на ДСБ Радан Кънев се изказа остро срещу партньорите си от СДС и ДБГ, които в неделя в обща декларация заявиха, че изразяват "категоричното си несъгласие с опитите на партньорите ни от Реформаторския блок – ДСБ, НПСД и БЗНС - да подменят сериозния политически разговор за единната регистрация на Блока за местните избори с неистини, представени пред медиите".

В отговор на това Кънев днес се обърна към колегите си с думите: "Вместо да пускаме декларации, да си седнем на задниците и да постигнем съгласие. Толкова е просто!".

Вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева пък заяви, че „никой няма да си изпусне нервите - ние сме за единната регистрация за изборите”. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!