Реформаторите поискаха оставката на председателя на ДАНС

Цветанов недоволства: Не чухме нищо смислено. Писанчев: Не давам оставка

Нели Чолашка 27 ноември 2014 в 12:21 2371 6

Цветан Цветанов

Депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок са останали недоволни от председателя на ДАНС Владимир Писанчев при изслушването му на закрито заседание в пленарната зала на парламента днес. Депутати от Реформаторския блок дори поискали оставката му, но той отказал да я подаде.

Това стана ясно от изявление на бившия шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов (РБ) след изслушването му след акцията срещу радикалния ислям, проведена на 25 ноември.

"Не, не сме удовлетворени от изслушването на Писанчев. То беше безсмислено, безсмислено беше да бъде закрито, защото никакви секретни данни вътре не бяха съобщавани. Това, което мога да ви кажа, че ние от Реформаторския блок от трибуната в крайна сметка поискахме оставката на председателя на ДАНС, защото не можахме да разберем дали в България има спящи клетки на радикален ислям, но разбрахме, че има друга спяща клетка и тя се казва ДАНС", каза Атанасов.

Недоволни се оказаха и депутатите от ГЕРБ.

"Г-н Писанчев не отговори на въпросите на депутатите. Той каза че няма какво да каже по 50% от въпросите, които му бяха зададени от парламентарните групи на днешното заседание", каза зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов.

"Ние сме изключително обезпокоени от това, че Писанчев каза, че те наблюдавали процеси. Все пак една от основните функции е да се противодейства, а не да се наблюдава. Това, че днес той не отговори на въпросите, зададени от депутатите, означава, че той забравя, че парламентът е неговият работодател. Не чухме нищо смислено от него", коментира Цветанов.

Той бил притеснен и от факта, че от ДАНС нямали никаква инициатива.

По повод поисканата оставка Владимир Писанчев заяви: "Имаше депутати, които ми поискаха оставката. Оставка няма да подавам”.

Във вторник по време на спецакция на ДАНС и прокуратурата по образувано досъдебно производство за проповядване на радикален ислям и налагане на антидемократична идеология бяха претърсени над 40 адреса в в Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Смолян и Хасково. Операцията започна в 7 ч. сутринта във вторник с блокиране на ромския квартал „Изток“ в Пазарджик, където беше задържан ислямският имам Ахмед Муса Ахмед заедно с негов поддръжник. Служителите на реда претърсваха жилища, обществени сгради, училища заради използвани материали, свързани с "Ислямска държава". От претърсените адреси са иззети веществени доказателства като книги, компютри и други материали. Вчера на брифинг в Конферентната зала на Съдебната палата шефът на ДАНС Владимир Писанчев съобщи, че на проверените адреси е имало атрибути на "Ислямска държава" и призиви за джихад и война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови