Реформаторите искат най-високата заплата в БНБ да е 4000 лева

Симона Костадинова 29 юли 2015 в 15:54 3376 4

Депутати от Реформаторския блок (РБ) искат управителят на БНБ да получава месечно възнаграждение в размер на 95 % от заплатата на председателя на Народното събрание.

Това става ясно от законопроекта за промени в Закона за Българска народна банка, който РБ са внесли днес.

Размерът на заплатата на председателя на Народното събрание актуално възлиза на 4185 лв.

От РБ предлагат още подуправителите на Централната банка да получават заплата, равна на 90 % от заплатата на гуверньора, а другите членове на управителния съвет - 80% от заплатата на гуверньора.

Ако предложението им бъде прието, директорите на дирекции в БНБ пък ще получават заплата, равна на 70% от основното месечно възнаграждение на управителя на БНБ, а останалите служители - до 60 % от заплатата на гуверньора, като точната сума ще зависи от длъжността, отговорностите, квалификацията и стажа им.

Реформаторите предлагат още допълнителното възнаграждение към заплатата да се заплаща по методика, приета от управителния съвет на БНБ, която да отразява "реално извършената работа и постигнатите резултати".

Те искат още допълнителните възнаграждения да се обявяват на страницата на Централната банка и да не могат да надвишават основната заплата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови