Реформаторите гласуват дали да продадат душата си

Владимир Йончев, Николаос Цитиридис 30 август 2014 в 17:12 7562 25

Малко след 17:00 часа днес ще стане известно колко точно струва Реформаторският блок. Пряко и преносно.

Тогава трябва да се утвърди най-скандалната от всички листи на РБ – тази в Хасково.

Неин водач е Станислав Иванов, син на най-скандалния кмет в България - Георги Иванов.

Георги Иванов е вече 4-ти мандат кмет на Хасково и всеки път е издиган от различна партия.

Кариерата му започва в СДС, след това бе кандидат на БДС - „Радикали” на Евгений Бакъджиев.

През третия си мандат е издигнат от коалиция, подкрепена от БСП, а в четвъртия - от ВМРО.

Иванов беше единствената известна фигура, която се отцепи заедно с Бакърджиев от СДС, когато той беше уволнен като вицепремиер от правителството на Иван Костов.

В момента партията на Бакърджиев е коалиционен партньор на Бареков в ББЦ.

За втори в листата е предложен бившият кмет на Димитровград Стефан Димитров. Той е учредител на ДБГ на Меглена Кунева ина АБВ на Георги Първанов.

Преди 2 дни в интервю за в. „Хасковска Марица” Димитров казва, че ще подкрепи ДПС, защото БСП и ГЕРБ са го излъгали.


Родителите на Димитров са собственици на най-голямото предприятие в района – „Неохим”. Майка му е видна активистка на БСП, а вуйчо му до преди два дни беше водач на листата на БСП в Габрово, но катастрофира тежко и бе заменен от Кирил Добрев.

Семействата на Станислав Иванов и Стефан Димитров държат голяма част от целия бизнес в Хасковска област. Уговорката е била двамата да се явят като 1-ви и 2-ри да донесат 20 хил. гласа за РБ в Хасковския избирателен район и след като влязат в парламента, да се отцепят като независими или да се присъединят към друга парламентарна група, разказаха източници от Блока.

Те нямаха обаче информация колко са платили Иванов и Димитров за това.

При преговорите на РБ със „Зелените” Блокът иска 100 хил. лева за участие в партията и 70 хил. лева за избираемо място в листите.
По надолу в листата са Зайчев, чиято фамилия е собственик винарската изба „Тера-Тангра”, а на четвърто място слагат проф. Тодор Танев от гражданския съвет на РБ.

В Хасково не е единствена скандална листа на РБ. В Стара Загора водач е Димитър Танев - главен секретар на МОН по времето на тройната коалиция.  Тогава министър бе Даниел Вълчев, а шеф на отдел бившата министърка на спорта Мариана Георгиева, която бе близка с Танев. 

В Русе водач е Румен Христов, който беше фаворитът на ДПС за председател на СДС. Тогава битката бе между него и Мартин Димитров. Христов не взе почти никакви гласове от София, но взе голям брой гласове от смесени райони като обвиненията бяха, че хора с турски имена масово са станали членове на СДС, за да могат да гласуват за Румен Христов. 

Очаква се втори в листата на РБ във Варна да бъде Касим Дал. Той е водач и в Силистра, но тъй като Блокът няма шанс да вкара депутат от Силистра, Дал е сложен втори във Варна, за да бъде "издърпан" от водача Радан Кънев. 


ПП: Гласуването за хасковската листа пропадна, тъй като възникна спор за това на кое място да бъде представителят на БЗНС. Окончателното решение ще бъде взето утре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!