Република БГ:КТБ категорично може да бъде спасена, но задкулисието и статуквото нямат никакво намерение да се захванат с това

OFFNews 19 септември 2014 в 15:52 4418 2

Снимка Република БГ

Георги Василев.

Георги Василев е роден през 1959 г. в Добрич. Завършил е Немската езикова гимназия в родния си град. Магистър е по Международно право. Следвал е във Виенската дипломатическа академия и има магистърска степен по международно финансово право от Висшия институт по международни отношения, Женева. Георги Василев е натрупал дългогодишен опит и има успешна реализация в швейцарски банки и финансови компании. Автор е на монография на тема „Инвестиционни фондове”, както и на множество научни и публицистични статии в международни и български издания на тема международни финанси, инвестиции, политика.

Г-н Василев, вие сте финансист с успешна реализация в швейцарски банки и финансови компании с милиарди евро оборот. Какво мислите за кризата около КТБ?

Мога да кажа, че случаят с КТБ отразява цялата картина на сбъркания 25-годишен преход в България. Кризата с КТБ не е типичната финансова криза на банкова институция. Проблемът излиза от рамките на финансовата сфера и по-скоро е политически и криминален. Използването на банковите активи, поверени за съхранение в една банка за частни цели, за частен бизнес или за купуване на политическо покровителство и влияние, е известно и добре изследвано още от времето на Голямата финансова криза от 1929 г. в САЩ. В дейността на банката е нарушен основен принцип - принципа на разделението на депозитното и инвестиционното банкиране. За това не може да има оправдание както за миналите действия или престъпно бездействие на отговорните държавни функционери, така и за тази парализа в държавното управление да приложи необходимите мерки за бързото ликвидиране на последиците от кризата в КТБ.

Кой според вас е виновен за сегашното състояние на банката?

Нека да погледнем назад в историята на банката. Свидетели сме на това как политическото инженерство създаде в лицето на КТБ мощен финансов инструмент за политическа корупция за сметка на държавните финансови активи и вложителите. КТБ е замислена от безотговорни политици с една основна цел - да обслужва частните им интереси, независимо дали са във или извън властта. Историята на тази банка не следва логиката на нормалното развитие на една финансова институция. От друга страна, не може една крупна банка в страна от Европейския съюз да бъде доведена до такова жалко състояние под безпомощния поглед на институциите, които трябва по право и функция да не допускат кризата в банката. Имам предвид и БНБ и банковия надзор и правителствата до днес, и парламента, и съдебната власт. Тези институции, очевидно престъпно са заобикаляли проблема. Хората в тези институции най-вероятно са били подбрани именно по способността да си затварят очите или са директно назначени да представляват и да са част от лобистки интереси. Благодарение на това в продължение на години наблюдаваме как КТБ действа основно като инвестиционен фонд, обслужващ скрити или нескрити акционери. Целта на тези действия е очевидна: да бъде контролирана голяма част от българската икономика за политическа употреба. Има и друг виновник. Ние като общество, години наред гледаме проникването на метастазите на тумора - политическо задкулисие. И някак мълчаливо се съгласяваме, че това е нормално. Казваме си :“Ами те така правят“. Дори и вложителите на банката, които не бива да бъдат обвинявани, защото капиталът винаги търси своята изгода, са съдействали КТБ да съществува години наред. Важно е освен овластените институции, ние като общество да не допускаме повече да съществуват политически проекти като КТБ. Важно е да си кажем –не, не е нормално това да се случва!

Като човек с голям опит във финансовата сфера, смятате ли, че БНБ действа адекватно по отношение на решаването на проблема с КТБ?

Формално БНБ спазва алинеята и буквата на закона, но със своето голямо отсъствие блести справедливостта и професионализма. Аз като финансист не мога да си обясня защо толкова се бави одиторския доклад за състоянието на банката. Да, формално законовия срок се спазва, но решението се бави и всеки ден активите на банката се обезценяват. Законът трябва да се прилага бързо, защото освен финансовите загуби, които се трупат, по-важното е че всеки ден ескалира общественото недоверие към институциите, а това е най-страшното за всяко общество. Аз напълно разбирам и съчувствам на вложителите на КТБ. Не знам точните данни, но в медиите чета, че юридическите лица, които имат сметки в КТБ са около 6800, в това число и държавни дружества, ведомства, общини и фондове, а гражданите имат депозити за около 3.9 млрд. лв. Това е огромна беда за всички тези хора. И още повече не разбирам бездействието на БНБ и правителството. Мисля, че докато тези управляващи са и в БНБ, нямаме голямо основание за оптимизъм . Не трябва да се надяваме, че и Европейската комисия може да помогне с нещо повече освен със задължителните препоръки да се изпълняват европейските директиви.

Може ли КТБ да бъде спасена и как?

КТБ категорично може да бъде спасена, но задкулисието и статуквото нямат никакво намерение да се захванат с това. БНБ трябва да направи и следващата крачка за стабилизиране на КТБ. В банката трябва да влезе специалист, който разбира от управление на кризи. КТБ може да стъпи на крака. За целта трябва спешно да се спасят активите на банката, притежавани от фирмите и дружествата, които са получили кредити. Необходимо е създаването на кризисен екип от експерти – финансисти, одитори, юристи, прокурори. Този екип бързо трябва да изготви план за действие по спасяване активите на банката. Спасяването на КТБ не трябва да минава през завръщането на Цветан Василев в банката, каквито гласове се чуват. Това е абсурд. Той предаде доверието на вложителите. Човек, допуснал банката му да фалира, няма връщане обратно. Не се знае и доколко ще бъде коректен при спасяване активите на институцията. Важно е също да замлъкнат всички гласове на различни лобита, които ден през ден предлагат несъстоятелни решения за съдбата на КТБ, защото очевидно те имат ясна мисия и задание получено от задкулисието, допълнително да влошават ситуацията на банката, така, че шепа хора утре да осъмнат милионери, за сметка на голямата част от вложителите. Нещо което вече сме виждали в периода 96 – 97 година. Не е много това, което искаме от българските институции. Ние искаме от тях те да работят бързо и професионално и да имат мъжеството да ни казват истината.

Предизборна публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!