Рашидов за хориста от "Йоан Кукузел": Ще му дадем 100 лв. да се успокои без да пее, ако може

Министърът отказа право на отговор в ефир на хориста Георги Петров

OFFNews 21 април 2015 в 08:35 20299 65

Рашидов за хориста от

Министърът на културата Вежди Рашидов отказа право на отговор в ефир на напусналия хора "Йоан Кукузел - Ангелогласния" Георги Петров.

Това стана по време на интервю на министъра в bTV. Петров поиска да се включи в ефир, след като Рашидов каза, че няколко човека като хориста са "олигавили орталъка". Коментарът му беше направен във връзка с посещението на българска делегация в Париж по повод откриване на изложба с тракийско съкровище в Лувъра.

За участие беше поканен и мъжкият хор, но Георги Петров напусна в знак на несъгласие за това, че министерството отказва да плати хонорар на хористите.

"Получиха командировъчни, колкото получава един министър - 35 евро. Човекът си има самолетния билет, дневните са му осигурени, хотелът – ще му дадем сто лева да се успокои без да пее, ако може. Айде аз ще му дам 50 лв. от моя джоб", каза Рашидов.

След като водещият на "Тази сутрин" каза, че хористът е на телефона и иска право на отговор, Рашидов категорично отказа:

Моля ви, не ме занимавайте с хориста. Не желая. Докарайте си го в студиото и си правете ПР колкото искате. Няма да го коментирам, да подновим цялата тази помия. 

След като министърът не позволи разговор в ефир с Петров, от bTV обявиха, че са поканили хориста за право на отговор в предаването утре сутрин. Той обаче отказал. Водещият обясни, че от телевизията ще продължат да го канят, защото той можел и да размисли.

Министърът на културата каза, че за участието на хора в Париж се е разбрал с ръководителя му. "Отворил съм вратите на най-легендарния храм на света Нотр Дам. И те вдигнаха 1200 души на крака. Нунцият беше превъзбуден и казва: Дайте още хора. Това ли е цената на българското достойнство?", каза Рашидов. 

Той каза, че западните медии са отразили събитието, но само в България "четирима души" са решили да "плюят". 

По отношение на поканените журналисти за откриване на изложбата в Лувъра, Рашидов обясни, че са поканени 8 души, с които са работили от самото начало на организирането на изложбата. Във връзка с изказването му за това, че е поканил хора, които да не правят скандал, Рашидов коментира:

Кой да не ми прави скандал, какъв е скандалът, че ме показват в музей на пъпа на Европа? Не ни ли е срам от това ниско морално падение?

Рашидов каза, че още през 2012 година е поканил трите национални телевизии и няколко ежедневника. "Поканих великолепни добри български журналисти да отразят едно събитие, което е достойно. Нямам пари за суджуци и луканки", отсече Рашидов.

"Само ние се плюем. Не ни ли е срам, че това се случва от хора, които едно дърво не са посадили? Ами някой трябва да копа бе, хора. Кои са тези хора, сладоледа ли изобретиха, Айфеловата кула ли откриха?", продължи Рашидов. 

Във връзка с представянето на книгата на главния редактор на в. "Преса" Валерия Велева, която също беше част от българската делегация в Париж, Рашидов обясни, че тя е получила командировъчни колкото всички останали.

По думите му идеята на министерството била да поканят жени писателки. За това се обърнали към издателство "Захарий Стоянов" и от него поискали последната издадена книга на жена писател. Оказало се, че това е книгата на Валерия Велева.

Министърът обясни, че след участието в Лувъра, веднага "потекли покани" за гостуване на изложбата и в други музеи. Водени са разговори включително и с Кремълския музей.

Според него отзвукът от изложбата е бил много по-голям, въпреки опитите за очернянето ѝ. В ефир той прочете смс: "Браво на това, което правиш за България. От рибарите на Ченгене скеле".

"В името на тези хора, мисля че е правилно. Ние се представихме като богове и се връщаме като горди хора", заяви Рашидов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!