Райчев: ГЕРБ е партията на бившите комунисти

OFFNews 24 ноември 2014 в 14:57 10103 28

Андрей Райчев. Снимка: Сергей Антонов

Много важно е да има нещо по-дясно от ГЕРБ в нашия парламент. Това е Реформаторският блок. Обаче влизането в правителството на ГЕРБ за Реформаторите е по-тежко изживяване, отколкото те си мислят. Това не е голям успех. РБ се радват, но грешат. През последните години те се държат на автентичния антикомунизъм. Това приключи - РБ влизат при бившите комунисти. ГЕРБ е партията на бившите комунисти, коментира пред БНР социологът Андрей Райчев.

Няма никакво съмнение - ГЕРБ е партията на бившите комунисти, във всичките си възможни измерения, включително и по стилистика. Нищо лошо не казвам, аз самият съм бивш комунист, не обиждам никого. Приключи обаче факелът на тази уникалност, на тази изключителност, която Иван Костов така добре носеше. Между другото, в ръцете не един порядъчен човек, какъвто е Радан Кънев - той звучи и много по-приемливо за обществото от Костов, РБ изпускат тази щафета на антикомунизма. Не съм сигурен, но може да си изпуснат и твърдия електорат. Патентът им беше това - ченгета, комунисти, руснаци. Няма как да си в едно легло с Борисов и да твърдиш, че не обичаш пожарникари, каза Райчев.

България в момента се намира на съвсем ясно място, пред нея има два пътя и тя, както винаги, ще предприеме някакъв среден, междинен път между двата – нито едното, нито другото. Ние или трябва да започнем да правим реформи и да намалим течовете в държавата, или да започнем да взимаме заеми и да отидем на обикновеното състояние на България, когато тя е потънала в заеми, работи за банката и т.н. Това са двата пътя. Като гледам тръгват по междинен път – печели се време до местните избори догодина или до президентските - през 2016 г., като никой не е решил всъщност докога, каза още социологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!