Разказ отвътре: С партизански номера БСП прие поправката "анти-Станишев"

Владимир Йончев 28 март 2015 в 18:32 6460 3

Снимка БСП

В духа на най-конспиративните партизански традиции на Столетницата е била приета поправката "анти-Станишев", разказа присъствал на днешния пленум на БСП делегат.

Т. нар. поправка "анти-Станишев" беше предложена от ръководството на БСП. Тя предвиждаше какъвто и да е лидер на БСП - общински, областен или национален да няма право да се кандидатира за ръководен пост, ако веднъж вече предсрочно е прекратил мандата си.

С поправката в устава се целеше Сергей Станишев да няма право да се кандидатира са председател на партията на следващия конгрес на БСП.

Днес сутринта пред Дарик радио Станишев обяви, че няма намерение да се връща начело на партията. На пленума той е повторил това.

След изказването на Станишев сегашният председател Михаил Миков излезе на трибуната и обясни, че ръководството променя текста на поправката - забраната за повторно кандидатиране ще важи само за общински и областни ръководители на БСП, но не и за председателя, разказа източникът ни.

Веднага след изказването на Миков повечето от делегатите са си тръгнали, уверени, че вече не е останало нищо важно за гласуване.

Когато в залата от 160 бяха останали само 72-ма думи, подставено лице на ръководството поиска първоначалният текст да се върне с мотива, че не може да има различен ред за председателя и местните ръководители, разказа източникът ни.

Според него е спорно доколко поправката е валидна, след като в залата са били само 72-ма души, но със сигурност тя предизвиква напрежение.

Станишев така и така нямаше да се кандидатира за председател, но е абсурд да се приема поправка за един човек. Миков се съгласи с това, обеща промяна и когато в залата останаха само неговите хора, се отметна от обещанието си, за да е сигурен, че някога си през 2016-та година (за когато е насрочен редовният конгрес на БСП) няма да има конкуренция, коментира делегатът на конгреса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!