Раздор сред управляващите кой има право на охрана от НСО

Димитър Лазаров: Не разширяваме кръга на охраняваните лица

Юлиан Христов 02 юли 2015 в 19:35 3477 2

Промените в Закона за Националната служба за охрана (НСО), които връщат графата "други" за охраняваните лица, са на път да внесат раздор в партиите от управляващата коалиция. 

На второ четене депутати от ГЕРБ и БДЦ внесоха две отделни, но идентични предложения, с които държавните гардове ще трябва да охраняват и хора, които са свързани с националната, финансова и икономическа сигурност. Текстовете не се харесват както на опозицията, така и от депутати от мнозинството, стана ясно днес на заседанието на специализираната парламентарна комисия за контрол на службите.

Методи Андреев от ГЕРБ смята, че подобен текст отваря врата за охраняване на частни лица. "Аз за това съм предложил текст, според който могат да се охраняват други лица, които обаче са посочени в специален закон", обясни бившият шеф на Комисията по досиетата пред журналисти. По думите му така ще се регламентира с точност, че охраняваните лица всъщност остават в кръга на държавните институции. Той разтълкува текста на колегите си от ГЕРБ с това, че се отваря вратичка за охрана на банкери например.

Към момента Реформаторите не са дали становище по текстовете, тъй като законопроектът се очаква да бъде разгледан в парламентарната комисия следващата седмица. Те обаче неведнъж са заявявали позицията си, че са против разширяването на кръга охранявани лица. 

От БСП Лява България са категорични, че подобен текст няма място в закона.    

Председателят на спецкомисията Димитър Лазаров от ГЕРБ, е категоричен, че новите текстове нямат подобен прочит и кръгът от охраняваните лица не се разширява. 

"Досега бяха изключени възможностите да бъде охраняван при заплаха например председателят на ДАНС, главният секретар на МВР, патриархът... Става въпрос за други лица, които са свързани с националната сигурност или финансовата и икономическата сигурност. Кои са тези лица, ще преценява специална комисия. Няма как в закона да бъдат изброени всички лица. Синдиците, които защитават държавни интереси за милиарди, например попадат в този кръг. Ако има заплаха срещу някой от главите на вероизповеданията - как трябва да постъпи държавата? Да каже "не"?", лаконичен беше Лазаров. 

Той обясни, че с тези текстове се регламентира практика, която е съществувала и досега. Той обаче не успя да поясни защо в първоначалния вариант на закона тази категория беше извадена от текстовете. 

"Уреждаме едни отношения, които 25 години не са регламентирани със закон", обясни той и допълни, че бюджетът на НСО няма да се увеличи заради добавянето на нов кръг охранявани лица. Това е така, защото отпада охраната за министри, както първоначално беше предвидено в закона. Сега те ще могат да се возят единствено автомобили на НСО, но няма да имат и охрана. 

До момента НСО работи по правилник. Текстовете в него позволяват създаването на порочна практика да се охраняват лица, които са извън властта. С тях например се регламентира охраната на Ахмед Доган, който от години не е депутат и не заема държавнически пост. С новите текстове ще се даде възможност, ако той попада в графата "лица, свързани с националната, финансова или икономическа сигурност", и при наличието на заплаха за живота му, данъкоплатците да продължат да плащат за охраната му. Това е само един от хипотетичните случаи, които се отварят с новия закон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews