РБ показват на Борисов, че и ГЕРБ не си "стоят на столовете"

Симона Костадинова 31 юли 2015 в 11:51 3805 4

От Реформаторският блок (РБ) отговориха на обвиненията на премиера Бойко Борисов, че не си "стоят на столовете", като показаха, че и от собствената му партия също не са си на местата при гласуване на важни законопроекти.

Това се случи по време на обсъждането на първо четене в пленарна зала на проекта за Закон за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, който е проект на вицепремиера от квотата на РБ Меглена Кунева. 

Законът така и не беше гласуван, след като бяха направени два опита за нарушаване на правилника за работата на парламента. Той няма да бъде гласуван преди депутатската ваканция.

Още по време на дебатите депутатът от РБ Димитър Делчев поиска удължаване на времето за дебати. Предложението беше отхвърлено, но от резултатите стана ясно, че в зала има около 20 души от ГЕРБ, или поне толкова са гласували. Последва прегласуване, но предложението на РБ не беше прието и времето за дебати по законопроекта не беше удължено, след като част от депутатите от ГЕРБ се въздържаха при гласуването.

Депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева обясни пред OFFNews, че преди това да се случи, колегата ѝ от РБ Димитър Делчев отишъл при нея и казал, че ще поиска удължаване на времето, докато не се гласува закона на Кунева. Тя му отговорила, че излиза да събере групата и излизайки от залата чула как Делчев вече иска удължаване на разискванията.

На въпрос дали според нея е възможно това странно решение на РБ да е отговор на думите на Борисов вчера, тя отговори:

"Сега като се замисля - да, възможно е. Те няма защо да искат законът да се провали на първо четене. Може да са искали да покажат, че част от ГЕРБ ги няма в зала. Знаете обаче как е, по време на дебати депутатите не са непрекъснато в зала", каза тя.

От РБ обаче не се отказаха от желанието си именно днес проектът на Кунева да бъде гласуван в зала именно днес. Настимир Ананиев от РБ отново направи предложение за удължаване на дебатите по закона за корупцията, което беше в нарушение на правилника на парламента. То обаче беше подложено на гласуване, а депутатите приеха предложението му. 

След като на председателят на Народното събрание Цецка Цачева ѝ беше обърнато внимание за нарушението, тя свика спешен Председателски съвет, който сложи окончателно край на дебатите по закона на Кунева.

На съвета почти единодушно беше взето решение, 7 от 8- те партии са заявил становищата си, че трябва да се продължи с парламентарния контрол и гласуването да не се зачита. Реформаторите продължават да настояват, че Закон за предотвратяване на корупцията трябва да бъде доразгледан, каза след съвета председателят на парламента Цецка Цачева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови