Първанов не понася високомерието на Борисов, напомня му за Виденов

Кого плашим с нови избори - пита лидерът на АБВ

OFFNews 20 февруари 2015 в 19:35 6279 13

Коалиционната култура е много важна. Затова високомерието, което излъчва министър-председателят, никак не ми допада. Човек може да бъде искрен, но високомерен, когато му идва отвътре. Аз познавам това явление от 1994 г. - от времето на Жан Виденов и неговия екип, заяви пред БНТ президентът Георги Първанов.

"Бил съм част от този екип, знам за какво става дума. Впрочем този натиск, заплахата от нови избори какво е? Кого плашим? В крайна сметка политиката за какво е? Да печелим през 2-3 месеца едни избори и да отидем след това пак на нови избори? Политиката е да покажеш, че можеш да управляваш, че можеш да реализираш - и тук е голяма заплаха за тази коалиция 2+2.", отбеляза лидерът на АБВ.

"Голяма заплаха е да не си свършим работата, голямата заплаха е да не се случи здравната, пенсионната реформа, да няма икономическа политика, която да ни изтегля напред. Ето ние взимаме заеми може би с презумцията, че нищо няма да дойде от икономиката, което да влезе в бюджета. Ако нищо няма да влезе в бюджета, ако нищо няма да се случи по линия битката с контрабандата, то тогава никакви заеми няма да ни спасят. Говорим не за коалицията, говорим за държавата, ние ще падаме все по-ниско.", категоричен бе Първанов.

"Има много неща, които са сбъркани при вземането на дълг от 16 млрд. лева. Сбъркан е начинът, по който са избрани банките, сбъркан е обемът", каза президентът.

"Големият дебат е какво да правим с дефицитите. Те могат да се покрият с резерва. Казах на Горанов: Хайде да видим една инвестиционна стратегия. Дефицитът трябва да бъде насочен към структурен растеж.

Калфин говори повече за необходимостта от един такъв заем, но АБВ слага акцента върху това за какво ще се използват останалите пари. Готов съм да се обзаложа, че няма да подкрепя заема и ще спечеля. Няма да гласуваме заема", заяви още Първанов.

"Не сме искали нищо повече от властта, освен един зам.-министър и един областен управител. Не сме искали никакви други постове". Така лидерът на АБВ отговори на намеците на Бойко Борисов за политически пазарлък и предлагане на хора за определени постове чрез "листчета".

Георги Първанов бе лаконичен в оценката си за първите 100 дни на правителството:

"Оценката ми за 100-те дни е добра, но с много бележки. По-добре с това правителство, отколкото без него."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!