Първанов: Не бива НАТО да разполага военна техника у нас

OFFNews 10 февруари 2015 в 09:41 7130 30

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Георги Първанов

АБВ ще внесе в парламента проект на декларация, в която да се заяви, че България не трябва да се използва като територия за евентуални военни действия.

Това обяви в интервю за БНТ лидерът на АБВ Георги Първанов.

Според него логистичната дейност на НАТО у нас не трябва да се допълва от разполагането на военна техника, защото това не е добър знак в този момент.

Първанов също е на мнение, че трябва да се помогне на хората с български произход в Украйна. "Тези наши сънародници в много отношения имат много по-здраво самосъзнание от нас. В този момент ние трябва да има подадем ръка - ако някой иска убежище в България, то трябва да му бъде предоставено", категоричен е лидерът на АБВ. 

Първанов коментира още и идеята за изграждането на газов хъб у нас. Според него тя е нереалистична.

„Точно заради това, като че ли, ние трябва да си изясним стратегията, да си изясним това, което е постижимо на момента. Позволете ми да бъда скептик към идеята за т. нар. газов хъб. Газов хъб можеше да стане убедително през 2009 година, когато имаше „Южен поток“, 63 млрд. куб. м., когато трябваше „Набуко“ да бъде построен с неговите 30-40 млрд. куб. м., когато бяхме договорили газ от Азербайджан, тоест 80 млрд. куб. м., които ние да преразпределим.

Нашата изпълнителна власт не си беше на мястото през годините, за да реализира тези проекти, които бяха поднесени, образно казано, на тепсия. Сега се опитваме да изцедим. Сега говорим за газов хъб, говорим за вертикален коридор. Първо, наистина стои въпросът откъде ще дойде този газ. Няма, „Южен поток“ вече е турски поток. Азерският газ, азербайджанският газ не е ясно дали ще потече по южния газов коридор. Идеята, че може някой – Румъния, Гърция или друг, да ни даде газ, за да си направим ние хъб и да преразпределяме, това е нереалистично”, коментира Първанов.

И независимо, че страната ни е част от голямата стратегическа игра между Изтока и Запада, той е на мнение, че отговорността за изгубените енергийни проекти е българска и резултат от недобра защита на националните интереси. „Аз много пъти съм казвал – България можеше да направи така, че да има и американски военни бази, и да има руски газови енергийни коридори и проекти. Това не се случи, защото нашата енергийна и не само енергийна дипломация не прояви характер. Целият въпрос е в това - да можеш да кажеш и на едните, и на другите право нещата в очите и да защитиш националния интерес. Великите, големите гледат с респект на онзи, който си защитава интереса”.

В отговор на въпрос по събитията от 4 февруари 1997 година и спомените на тогавашния президент Петър Стоянов за момента, в който, според него, Първанов и Николай Добрев са влезли в кабинета му само с една папка, в която е бил съставът на Министерски съвет, председателят на АБВ намекна за размити от времето спомени при предшественика си на „Дондуков” 2:

„Такъв ритуал на 4 февруари не е имало. Имаше две срещи – едната в 12 часа на обяд, когато се разбрахме с президента Стоянов да има Консултативен съвет, който да легитимира нашия отказ от властта и оттам нататък повече не сме си разменяли никакви папки. Имаше две папки, но никаква папка не е връчена, защото ние приехме декларация, с която решихме въпроса и фактически ние не изконсумирахме мандата”.

Първанов обясни, че прословутата снимка на размяна на папки от ’97 всъщност е от момента на връчване на мандата на социалистическата партия за съставяне на правителство, а не от връщането на мандата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!