Първанов: ГЕРБ са най-заинтересовани тефтерчетата да изчезнат

OFFNews 22 ноември 2014 в 10:58 5380 11

Георги Първанов

В изчезването на записките на Филип Златанов няма нищо случайно и в случая се вижда дългата ръка на този, който е заинтересован да ги няма тефтерчетата на бившия шеф на комисията за предотвратяване на конфликтите на интереси. Заинтересованите са много, имената им са на страниците, но най-заинтересовани истината да не излезе наяве са ГЕРБ.

Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов в интервю за bTV.

„Дали има тефтер или не е подробност, не маловажна, но със сигурност такъв стил е имало, но не само при ГЕРБ. Да не би при последното правителство да не е имало – ние станахме свидетели на безброй политически уволнения”, подчерта той.

Първанов призова „да правим известни разлики между поведението на ГЕРБ преди (...) и сега”, като посочи, че по време на първия кабинет „Борисов” имало „тежък натиск и елементи на репресии”, докато сега се виждали диалог и „различен стил”.

Първанов не се отказа и от думите си от 2010 г. – че лидерът на ГЕРБ е бил „слаб премиер”. Той обаче изрази надежда, че това няма сега да се повтори.

По думите му АБВ има ролята на социален коректив отвътре на управляващото мнозинство, но освен това нейната група „дава стабилност на правителството, докато някои други групи го дестабилизират”.

Първанов даде пример с коледните добавки за най-бедните пенсионери, където социалният министър Ивайло Калфин е изиграл ролята на катализатор.

Именно темата за пенсионната система е „взета на въоръжение” от АБВ и ако има сериозно разминаване по нея, може да се стигне до напускане на властта.

Георги Първанов показа документ, който удостоверява, че не притежава средства в Корпоративна търговска банка. По думите му става дума за „приятелски огън”, която датира от преди избора на Михаил Миков за лидер на БСП.

„Кръгът около бившия председател на БСП със сигурност е най-заинтересован от този слух”, посочи лидерът на АБВ и допълни, че затова е „за” падането на тайната на ВИП вложителите.

По отношение на БСП, Първанов беше откровен: „Изпитвам тревога и това не е поза, стабилността и успеха на левицата е функция на стабилността и успеха на всяка лява партия”.

По думите му, в момент БСП вървят по пътя на кадровото обновление, но тепърва ще осъзнаят, че е време за „дълбоко идейно обновление”.

Георги Първанов подчерта, че винаги е бил привърженик на консолидацията на левицата. „Аз съм готов да платя възможно най-високата цена – мога да се оттегля, ако съм пречка за обединението”, каза той, но допълни, че това не трябва да се прави самоцелно.

„Не бих искал да имам съдбата на Иван Костов, защото след като той се оттегли, зад него останаха само руини”, заяви бившият държавен глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!