"Путин с основание се изказва остро за България"

ОFFNews 08 юли 2015 в 19:04 21586 80

"Съвсем не е случайно, че президентът Путин се изказа доста остро по отношение на България. Уверен съм, че той имаше основания за това", заяви в интервю пред руската държавна информационна агенция ТАСС Бойко Борисов.

Според него страната ни се опитва по всякакъв начин да заздрави връзките си с Русия и съжалява за санкциите и контрасанкциите, от които губят и двете страни, но София се е съгласила на тях, защото е "лоялен член" на ЕС.

"Моля се на Бога големите началници (лидерите на ЕС и САЩ) по-бързо да се разберат и санкциите да бъдат отменени. Опитваме се да правим максимално възможното за възстановяване на нормалните отношения, които имат отдавнашни традиции и от разрушаването на които понасяме загуби", казва премиерът.

"Голяма част от сферата на туризма, селското стопанство и търговията са свързани с Русия. Затова ние понасяме големи загуби. Разбира се, тази ситуация в голяма степен нервира и московското ръководство. В резултат станахме без вина виновни, без да имаме никакво желание, още по-малко цел (да се стремим) отношенията между България и Русия да станат хладни", допълва той.

Борисов подчертава, че отношенията между двете страни са исторически и политически. Едните не зависят от външни влияния, докато другите са диктуват от силните на деня.

"Не зависят от политиците историческите връзки, отношенията на приятелство и чувството на признателност на българския народ към руския, които водят началото си от Освободителната война. Ние сме православни християни, нашите религии и църкви са близки, имат много добри връзки", добавя българинът.

Според него преди 25 години сме били в общ Съюз за икономическа взаимопомощ и във Варшавския договор, докато сега сме с НАТО и ЕС, което е естествено политическо явление. Той обаче се надява да се развие партньорство между Москва и София в сферата на туризма, търговията и селското стопанство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!