Протест в Гърмен, според ген. Атанасов се бият две крила на ДПС

OFFNews 25 май 2015 в 07:54 5883 6

"В Гърмен се бият две крила на ДПС. Там вече се води битка кой да вземе гласовете на предстоящия местен вот между сегашната кметица Минка Капитанова и бившия кмет Ахмед Башев. Проверил съм това на терен", обяви депутатът от РБ ген. Атанас Атанасов по бТВ.

"Проблемът е замитан през годините. Битката кой да вземе гласовете е страшна. Имало в Гърмен незаконно заселили се роми... Кметицата сега ли разбра, че тези хора са се настанили там незаконно, че да говори за мерки. Четири години какво е направила? Просто държавата трябва да си влезе в ролята. Който е виновен в регионалната дирекция на ДНСК, да си понесе наказанието”, призова Атанасов.

Масов бой в събота вечерта между българи и роми завърши с 4-ма пострадали и осем арестувани.

Пред сградата на общината в Гърмен, където днес е организиран протест, има десетки хора. Протестиращите искат изселването на незаконно живеещите роми в квартал „Кремиковци“ в града.  

Един от мъжете, излезли пред общината, определи случващото се в Гърмен като "война". Пред Нова телевизия той разказа, че там проблеми между българи и роми винаги е имало, досега обаче не се е стигало до толкова сериозни последствия и агресия. 

Хората заявяват, че протестът им не е политически и са гневни на тези тълкувания. 

Лидерът на ДСБ Радан Кънев също коментира тази "война". Според него е съвсем ясно, че в България гетата се поддържат, особено преди или по време на местни избори, защото тогава "тези гета се превръщат в основен резервоар" и понякога точно те решават крайния резултат. 

Вчера хората блокираха пътя между Гърмен и Марчево, по който се стига до ромската махала. От своя страна ромите пък обвиниха българите, с които са се сбили, че били пияни. 

"Даваме им една седмица. Ако не се вземат мерки, поемаме нещата в наши ръце". Това обяви пред bTV Георги, който е сериозно пострадал при боя в Гърмен. "Всичко стана за секунди. Ако държавата и органите не предприемат мерки, ние ще вземем”, каза Георги.

Капитанова: Ще има напрежение, идват футболни агитки

"В района на Гърмен тази сутрин е спокойно, но се очаква по-късно да има напрежение, защото към селото се насочват агитки на футболните клубове Левски и ЦСКА". Това каза кметът на Гърмен Минка Капитанова по БНР.
По думите й полицията е информирана и в Гърмен има засилено полицейско присъствие.

"Местните жители са спокойни, те чакат институциите да организират срещата при областния управител", добави кметът. 

Тя обясни защо до момента не се е стигнало до събарянето на незаконните постройки в квартал „Кремиковци“ в Гърмен, където живее основно ромско население:

Заповедите, които са издадени за събаряне на незаконните постройки, са издадени от ДНСК, респективно РНСК – Благоевград трябва да извърши събарянето. Но е имало обжалване в Административния съд, Върховния административен съд. Още нещо, което спира събарянето, е, че за да се събори единственото жилище на лицето, което пребивава в тази къща или колиба, трябва да се осигури от общинска администрация и социални грижи място, където да живее. А ние нямаме общински жилища.

Минка Капитанова се надява част от проблемите да бъдат решени на срещата с областния управител в Благоевград. Утре ще има и извънредно заседание на Общинския съвет в Гърмен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови