Протестна мрежа: Спрете арогантното назначение на Искров

OFFNews 22 ноември 2014 в 10:32 7297 14

Иван Искров

В декларация "Протестна мрежа" се обяви срещу назначаването на управителя на БНБ Иван Искров за представител на България в Черноморската банка за търговия и развитие.

Информацията, която беше тиражирана вчера, все още не е потвърдена официално от властите. Във вторник управителят на БНБ се срещна с премиера Бойко Борисов в кабинета му. За какво са си говорили двамата не е ясно, но позицията на управляващите е, че Искров трябва да напусне поста си в БНБ. 

"Довчера управляващите посочваха вината и отговорността на гуверньора на БНБ за уронването на доверието в централната банка – днес, правят сделка с него бъде изпратен като представител на България в Черноморската банка за търговия и развитие. Мълчанието му ли купуват кръгове и среди, замесени в аферата КТБ?", питат от Протестна мрежа във връзка с подготвяното назначение.

"Ние, от Протестна мрежа, възразяваме срещу договорки, целящи избягването на отговорността на управителя на централната банка за случилото се с КТБ. Какво предлага правителството – докато всички плащаме милиарди за безобразието КТБ, Искров да бъде пратен на блага почивка в Солун. Тази сделка е част от модела, срещу който протестирахме цяла година. Спрете това назначение – то представлява арогантно погазване на чувството за справедливост на гражданите", се казва още в декларацията.

През октомври Бойко Борисов обяви, че Искров трябва да понесе съдебна отговорност, а целият управителен съвет на БНБ трябва да бъде сменен.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!