Промени в закона направиха "копърките" незаконни

Симона Костадинова 06 октомври 2015 в 14:23 5566 2

Промени в Закона за автомобилните превози направиха "копърките" незаконни.

Текстовете бяха приети днес и на първо и на второ четене.

Сега вече таксиметровите превози на пътници ще се извършват само от регистрирани превозвачи, които имат удостоверения за регистрация. От закона отпаднаха текстовете, които гласяха, че такива услуги могат да извършват и от водачи, извършващи дейността от името на регистриран превозвач, но за своя сметка.

Досега така наречените "копърки" се възползваха от тази вратичка в закона и така фирмите с лиценз за превоз се измъкваха от наказателна отговорност. Те прехвърляха голяма част от отговорността върху самите шофьори, защото били франчайз. Сега вече това няма да бъде възможно.

Тези промени в закона породиха дебати дали така не се забраняват и услуги като Uber. 

Председателят на транспортната комисия към парламента Гроздан Караджов обясни, че превозвачите от Uber никога не са имали удостоверения за регистрация и затова промените в закона не се отнасят за платформата.

Той обясни, че ако Uber искат да се върнат на българския пазар, ще трябва да покрият минималните изисквания на българското законодателство и да се регистрират като таксиметров превозвач. 

Караджов заяви, че според него бъдещето е в подобни на Uber платформи, но те също трябва да спазват законите. Той обясни, че в транспортната комисия са отворени за разговори по темата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови