Прокуратурата ще повдигне обвинения на шефката на кабинета на Орешарски

Юлиан Христов 28 април 2014 в 13:52 8356 7

Мария Дивизиева

Снимка 24 часа

Прокуратурата ще повдигне обвинения на шефката на кабинета на Орешарски Мария Дивизиева, научи OFFNews според неофициална информация от държавното обвинение. 

Обвиненията са във връзка с пари по европроект, изпълнен от Военно-апелативния съд в София. Проектът е за изготвяне на софтуер за военните съдилища в София и Плевен и е на стойност над 700 хил. лв.

По същото разследване днес бяха повдигнати обвинения на председателя на военно-апелативния съд полк. Петър Петков и председателя на апелативния съд в София ген. Веселин Пенгезов.

Според прокуратурата Дивизиева, която по това време е била зам.-министър на държавната администрация и шеф на ОП "Административен капацитет", е съветвала Пенгезов и Петков как да прикрият, че не са обявили обществена поръчка, а вместо това са раздавали пари на физически лица.

Дивизиева не отговаряше на телефона си, а от Министерски съвет отказаха официален коментар, като посъветваха да отправим запитване до пресцентъра. 

Във връзка с разследването, което е започнало още през 2010 година, се очаква да бъдат повдигнати обвинения и на IT-специалисти, които са участвали в работата по проекта. Проектът е спечелен още през 2008 година. Според Пенгезов разследването е започнало по "донос" на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, след като шефът на САС отказал да изпълни поръчка. По думите на Пенгезов Цветанов много държал Алексей Петров да остане в затвора, а малко преди да се гледа мярката за неотклонение по делото, тогавашния шеф на ДАНС - Цветлин Йовчев, се обадил на Пенгезов, за да му каже, че срещу него имало сигнали за злоупотреби. Според Пенгезов това било направено с цел сплашване, за да бъде решено делото според искането на тогавашния вицепремиер. 

Според шефа на САС обаче разследването срещу него по-късно „умряло“. След среща с главния прокурор Сотир Цацаров през есента на 2013 г., на която Пенгезов казал, че това дело ще му пречи да се кандидатира за втори мандат като шеф на САС, разследването било подновено.

След одит на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), проверяващите наложили глоби на двамата магистрати - Пенгезов бил глобен с 5000 лева, а Петков – с 15 000 лева. По-късно обаче две съдебни инстанции отменили наказателните постановление с аргументите, че няма констатирани нарушения при провеждането на обществените поръчки.

Не мога да повярвам, че ми се случва това, но на тези географски ширини всичко е възможно. И при наличие на болшевишки методи в една стройна организация пак всичко е възможно. Прокуратурата действа болшевишки. Така Пенгезов коментира случая миналата седмица на пресконференция

Днес Пенгезов беше обвинен в длъжностно престъпление. Обвинението е за времето, когато оглавяваше Софийския военно-апелативен съд. След него тази служба се пое от Петър Петков, който също е с обвинение за длъжностно присвояване. И двамата, според прокуратурата, са злоупотребили със средства.

И двамата магистрати заявиха днес пред журналисти, че прокурорските обвинения са неправомерни и в крайна сметка ще се окаже, че нарушения не е имало, а те ще бъдат оправдани.

"Категорично ви заявявам, че аз нарушения във връзка с този проект не съм извършил. Убеден съм, че аз ще бъда оправдан", каза Пенгезов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови