Прокуратурата опроверга Искров: Няма изчезнали досиета

OFFNews 16 юли 2014 в 15:02 5230 35

Снимка Сергей Антонов

Иван Искров след членовете на УС на БНБ

Няма изчезнали кредитни досиета от Корпоративна търговска банка.

Това обявиха от прокуратурата и опровергаха изявленията на Иван Искров и целия Управителен съвет на БНБ, че липсват части от кредитни досиета за 3,5 милиарда лева от общо 5,4 милиарда кредитен портфейл.

"Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3,5 млрд. лв., от 5,4 млрд. лв. общ кредитен портфейл", заяви управителят на БНБ Иван Искров на 11 юли.

Досиетата са в банката и не са били изнасяни, просто не са попълнени адекватно, твърдят от прокуратурата, цитирани от "Дневник" и "Сега".

Непълнотите в документите били свързани с липсващи данни за обезпечението на кредита или за договори с други фирми на кредитополучателите. За пропуска били отговорни КТБ и БНБ, която по закон осъществява банковия надзор.

Думите на Искров бяха опровергани и от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.

На редакционната поща на OFFNews днес пристигна позиция от БНБ по казуса, в която се припомня друг цитат от официалната позиция на БНБ за КТБ, изнезена в изявлението на Иван Искров на 11 юли:

"В резултат на липсата на достатъчно информация одиторите изразяват мнение, че не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредитите си. Не могат да бъдат оценени също така и наличието и качеството на обезпеченията, което от своя страна води до невъзможност за съставяне на крайно заключение за състоянието на кредитния портфейл в размер на 3.5 млрд. лв. За съжаление тези действия не могат да бъдат регистрирани с инструментариума на дистанционния банков надзор и навеждат на мисълта за умишлени злоупотреби.
Поради изброените причини днес ще внесем доклада на одиторите за прегледа на активите и пасивите на Корпоративна търговска банка на вниманието на Главния прокурор на РБългария.".

Според БНБ Искров не е отправял обвинения за липсващи кредитни досиета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!