Прокуратурата иска 5 г. затвор за Цветанов (обновена)

OFFNews 22 май 2014 в 12:00 2909 15

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

Прокуратурата поиска пет години затвор за бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и конфискация на половината му имущество по делото за длъжностно присвояване.

Обвинението поиска още Цветанов 5 години да не заема държавна длъжност.

Според прокуратурата безспорно е доказано това, заради което обвиняемият застава на подсъдимата скамейка. В обвинителния акт е записано, че бившият МВР шеф през периода от 23 декември 2011 г. до май 2012 г. е присвоил 50 000 лева от бюджета на ведомството с цел да набави облага за бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров. На него му е било платено трудово възнаграждение за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по ЗМВР, в общ размер на около 50 000 лева.

В мотивите си за исканите 5 години затвор един от наблюдаващите прокурори посочи, че сумата е невъзстановима за МВР. Той подчерта и изключително високата отговорна длъжност, която е заемал Цветан Цветанов, вредните последици, които са настъпили, високата обществена опасност. Прокурорът добави, че при престъпленията Цветанов е проявил престъпна упоритост.

На днешното заседание по делото, което се гледа по бързата процедура, съдът разпита бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров и бившия служебен министър Петя Първанова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews