Прокуратурата: По разработка "Червеи" не са подслушвани протестиращи

OFFNews 10 февруари 2015 в 12:44 6437 12

Прокуратурата: По разработка

По оперативното дело "Червеи" не са подслушвани протестиращи. 

Това става ясно от прессъобщение на прокуратурата, в което се изнасят данни за проведено разследване в МВР. 

На 13 ноември 2014 година по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров е започнала планова проверка за спазване на разпоредбите на закона за СРС. Проверката е направена от седем прокурори в три дирекции - „Сигурност“, „Информация и архив“ и „Инспекторат“.

Резултатите от проверката са поместени в доклад, който е представен на главния прокурор. В него са направени препоръки, а на 26 януари 2015 г. пълно копие от него е било изпратено на министъра на вътрешните работи. Според проверката има констатирани данни за престъпления, свързани с противозаконно разрешаване или прилагане на СРС. Престъпленията са извършени от длъжностни лица, а случаят се разследва от Софийска градска прокуратура (СГП). 

От прокуратурата поясняват, че разследването обхваща и начина на искане, разрешаване и прилагане на СРС по конкретно оперативно дело с условно наименование „Червеи“. То касае действия на служители на МВР, осъществяващи нерегламентиран достъп до класифицирана информация. Проверяващият екип е установил, че обект на СРС е била АИС (автоматизираната информационна система), като общият срок на разрешеното СРС е бил 300 дни – над законно установения срок. В случая няма никакви данни СРС да са прилагани по отношение на лица, още повече спрямо участвали в протести, каквито твърдения се появиха в публичното пространство, обясняват от държавното обвинение.

Обектът на СРС, разрешаването му (мотиви, срок), начинът на прилагане, както и съответствието им с разпоредбите на ЗСРС подлежат на детайлно изясняване, с оглед преценка за евентуални престъпления, се казва още в съобщението на прокуратурата.

По-рано днес бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев заяви, че по случая настящият министър Веселин Вучков е разпространявал "гнусна лъжа". По думите му разработката била насочена срещу "къртици" в министерството, които изнасяли нерегламентирано служебна информация на лица, извън системата на МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!