Президентът призова да "укрепваме европейската перспектива"

OFFNews 03 март 2015 в 21:35 3818 8

Снимка БГНЕС

„Нека пазим и укрепваме българската държавност и европейска перспектива. В основите на българската държавност е вграден духът на Възраждането с неговото светло чувство за дълг към народ и отечество.“

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си на тържествената проверка-заря по случай Националния празник 3 март и 137-годишнината от Освобождението на България.

Държавният глава изрази убеденост, че в "нашия век на изпитания и предизвикателства ще съхраним възрожденския стремеж да изковем своето достойно място в европейското семейство и да бъдем равни на другите европейски народи."

„Няма да пестим сили, за да опазим и укрепим българската държавност. Дължим го на нашите предци, които мечтаеха, работиха и проливаха кръвта си за нея. Дължим го и на нашите деца“, каза президентът Росен Плевнелиев.

Той подчерта, че родното опълчение и неговата светиня- Самарското знаме, са се превърнали в символ на българската държавност преди още да я има Третата българска държава.

Росен Плевнелиев припомни, че "на 3 март 1878 г. България се завърна на картата на Европа, а дългогодишните усилия на хиляди родолюбци утвърдиха възроденото ни отечество."

„Делото на тези първостроители на България се превърна в истинска школа за държавници, в пример за отговорност и патриотизъм“, подчерта президентът.

В словото си държавният глава изтъкна още, че "с гордост можем да кажем, че свободните българи вървяха редом с най-прогресивните и демократични нации, избирайки ясно и категорично европейски път на развитие."

Президентът изрази признателност към хилядите руски, румънски, сръбски, черногорски, финландски, украински, полски, литовски, латвийски, естонски войни, отдали живота си за свободата ни.

„Подвигът им няма да бъде забравен и българският народ винаги ще се прекланя с благодарност пред тяхната саможертва!“, заяви още в словото си Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови