Президентът назначи третия човек на ДПС в ЦИК

OFFNews 24 април 2014 в 15:24 3441 1

Росен Плевнелиев

Снимка БГНЕС

Със свой указ днес президентът Росен Плевнелиев назначи третия представител на ДПС в ЦИК Метин Сюлейманов.

До назначението на Сюлейманов се стигна, след като в началото на месеца парламентът внесе поправки в чисто новия Изборен кодекс, според които съставът на ЦИК ще се определя на принципа „18 плюс“. Измененията, чиито автор бяха не ДПС, а ГЕРБ, дадоха шанс на Местан да изпрати в ЦИК и третия си кандидат – Метин Сюлейманов. Освен Сюлейманов, членовете на избирателната комисия, които са назначени по предложение на ДПС, са Севинч Солакова (главен секретар на ЦИК) и Ерхан Чаушев.

Сагата около състава на ЦИК се разрази през март, когато парламентът гледаше новия Изборен кодекс на второ четене. Между ГЕРБ и БСП възникна спор как трябва да се разпределят местата в комисията и дали квотният принцип при подялбата трябва да се прилага и върху ръководството на ЦИК. За да наложи своята теза, която щеше да даде едно място по-малко на ГЕРБ, управляващото мнозинство текстове, даващи „предписания“ на президента какъв състав за ЦИК да назначи. Преди тези текстове да бъдат гласувани обаче, държавният глава издаде указ, с който „даде“ оспорваното място в комисията на ГЕРБ. Мнозинството в парламента „отвърна на удара“, като не пусна кандидата на ГЕРБ в ръководството на комисията.

Въпросът със състава на ЦИК бе обсъден „на кафе“ в Кърджали от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на ДПС Лютви Местан. След срещата им ДПС подкрепиха кандидатурата на Борисов за зам.-председател на ЦИК, а ГЕРБ върна услугата и внесе предложение за законодателни промени в Изборния кодекс, които позволиха на ДПС да получи и трети представител в избирателната комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови