Президентът: Да, България е част от коалицията срещу "Ислямска държава"

OFFNews 26 септември 2014 в 12:43 9851 24

Росен Плевнелиев

Снимка Прессекретариат на държавния глава

Президентът Росен Плевнелиев пред Общото събрание на ООН.

България е част от широката международна коалиция срещу тероризма. Като член на ЕС и НАТО тя оказва пълна политическа подкрепа, както и хуманитарна и материална помощ в съответствие с възможностите си.

Това е казал президентът Росен Плевнелиев в изказване пред Общото събрание на ООН. На срещата България подкрепи резолюцията на Съвета за сигурност на ООН срещу чуждестранните терористични бойци.

Изказването на държавния глава идва дни, след като военният министър Велизар Шаламанов обясни, че страната ни не е част от т. нар. "коалиция на желаещите" за участие на във военна операция срещу Ислямска държава в Ирак и Сирия. Към момента страната ни снабдява с боеприпаси и леко стрелково оръжие правителствените сили в Ирак. Официално страната ни не е дала заявка за участие във евентуална сухопътна военна мисия, каквито твърдения се появиха по-рано през седмицата. Практически страната ни няма възможност да се включи и във въздушни атака срещу джихадистите поради остарялата бойна техника. 

„Насилието в Сирия и Ирак застрашава сигурността и хуманитарната обстановка в целия Близък Изток“, е заявил президентът Росен Плевнелиев пред делегатите на Общото събрание на ООН. Той е заклеймил въоръжените нападения и убийствата на представители на религиозни и етнически малцинства, извършени от терористичната организация „Ислямска държава“, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

По думите му ескалацията на насилие и влошаващата се хуманитарна ситуация в Сирия, довели до смъртта на стотици хиляди хора и принудили милиони граждани да напуснат своите домове, е сериозна заплаха за международната сигурност. "Само чрез политически диалог и интеграция може да бъде намерено трайно решение на кризата в страната", смята президентът.

За пореден път той е заявил позицията, че анексирането на Крим от Русия е извършено в нарушение на международното право и заедно с конфликта в Източна Украйна спадат към най-сериозните заплахи за мира и сигурността в Европа след Втората световна война. Подобна теза беше застъпена в т.нар. "Визия 2020", където като пряка заплаха за националната ни сигурност беше посочена Русия. По-късно текстът на документа претърпя редакция с отпадането на Русия от него. 

Плевнелиев обаче е категоричен, че променената среда за сигурност дестабилизира Черноморския регион. „Невъзможно е да работим за развитие без да има мир и стабилност“, е заявил държавният глава.

България категорично подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна, посочи президентът. Росен Плевнелиев призова двете страни в конфликта да спазват постигнатото споразумение за прекратяване на огъня и да пристъпят към прилагането на мирния план.

„Украинският народ има правото сам да решава своето бъдеще чрез свободни и демократични парламентарни избори“, заяви още президентът. Според държавния глава подписването на Споразуменията за асоцииране на ЕС с Украйна, Молдова и Гузия е важен етап в техния път към обединена Европа. „Позитивната промяна, на която сме свидетели на Балканите днес, нямаше да е възможна без „двигателя на европейската интеграция“, подчертал още президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!