Президентството: Деяна Костадинова не отива на съд за IntegrateMantgali

ОFFNews 20 март 2013 в 07:27 4379 0

Сградата на президентството. Снимка: Сергей Антонов
Сградата на президентството. Снимка: Сергей Антонов

Не отговаря на истината твърдението, че настоящият вицепремиер и бивш секретар на президента по социалната политика Деяна Костадинова отива "на съд" заради допуснатия гаф на президентската администрация, при който ромите бяха наречени мангали. Това пишат в писмо до OFFNews от прессекретариата на държавния глава.

Скандалът избухна през юли, когато се разбра, че файлът, съдържащ Националната стратегия за интеграция на ромите, е качен на сайта на президентството с файл, озаглавен NationalStrategyIntegrateMangali.

Заради това Асоциацията за европейска интеграция и права на човека внесе жалба в Комисията за защита от дискриминация, която бе разгледана от първи състав на КЗД на 19 март.

"Припомняме ви, че на 19 юли 2012 г. и по повод публикуването на файл с некоректното определение, Администрацията на Президента поднесе публично извинение и пое ангажимент да извърши вътрешна проверка по случая, както редакцията ви написа на същия ден под заглавие "Президентството се извини за IntegrateMangali". Считаме, че ангажиментът беше спазен, а технически отговорният служител в Администрацията на Президента пое отговорност за допуснатата грешка. Съгласно разпоредбите на Кодекса на труда, служителят даде писмени обяснения и в резултат понесе дисциплинарно наказание", се казва в писмото.

"Внушенията в публикацията по адрес на личност, неангажирана пряко или косвено със случая, не отговарят както на истината, така и на принципите, които твърдите, че съблюдавате в журналистическата си работа. Допускаме, че обективността, коректността и компетентността следва да бъдат сред тях", пишат още от президентството.

OFFNews напомня, че по времето, когато бе изготвена и публикувана въпросната стратегия, секретар по социалната политика на президента Росен Плевнелиев беше именно Деяна Костадинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови