Президентско вето за Закона за земеделските земи

Симона Костадинова 14 април 2014 в 19:02 1902 7

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание някои от промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Това решение на Плевнелиев е продиктувано от мнението му, че промените "противоречат с Конституцията на Република България и с правото на Европейския съюз".

С измененията в закона се предвиждат нови правила за придобиването на право на собственост върху земеделски земи от физически или юридически лица. Според приетите текстове, право на собственост върху земеделски земи ще могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в България повече от 5 години.

Президентът обяви, че не подкрепя "установилата се напоследък практика законопроектите да бъдат внасяни, без в мотивите да е направен анализ за съответствието с Конституцията и с правото на ЕС".

"Конституцията урежда по различен начин правото на придобиване на собственост. Конституционният критерий „гражданство“ в Закона е заменен с фактическия критерий „пребиваване” в България, респективно с изискването за „установеност” за срок повече от 5 години като условие за придобиване на право на собственост върху земеделска земя.", се казва в мотивите за ветото.

Според държавният глава приетите промени въвеждат забрана за българските граждани да си купят земеделска земя, ако не са пребивавали 5 години на територията на страната, а това е в противоречие с Конституцията.

"Няма как държавният глава да се съгласи Народното събрание да въведе забрана българските граждани да придобиват собственост върху земеделска земя. Над 2 милиона български граждани зад граница няма да могат да придобиват право на собственост – така вместо законодателят да създава условия те да осъществяват стопанска дейност и да развиват икономиката чрез инвестиция в земеделието, въвежда забрани", посочва още президентът.

Според него, по отношение на чужденците Конституцията въвежда два режима за придобиване на право на собственост върху земи в зависимост от това дали лицата са, или не са граждани на държавите - членки на ЕС.

В мотивите си Прелвнелиев посочва, че според него земеделската земя е национално богатство и трябва да бъде опазвана. Затова не бива да бъдат приемани норми, които позволяват противоречиво тълкуване и допускат чужденци от трети държави след 5-годишно пребиваване да придобиват земеделски земи.

"Народното събрание трябва да приема ясни норми, съобразени с основния закон и международните договори. Президентът не е съгласен с приемане на популистки предизборни решения, които могат да имат тежки последици за държавата и за българските граждани", смята държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews