Предлагат НСО да пази олигарсите като министри

Идеята е на ГЕРБ и бивши депутати на Бареков

Юлиан Христов 02 юли 2015 в 12:35 13591 34

Депутати настояват НСО да охранява хора извън властта

Депутати предлагат узаконяването на порочната практика Националната служба за охрана (НСО) да охранява лица, които не са част от управлението на държавата. Това става ясно от внесените между първо и второ четене промени в Закона за НСО, направени от депутати от ГЕРБ и Български демократичен център (БДЦ). 

Предложените текстове са почти идентични. В редакцията, която предлага депутатът от БДЦ Явор Хайтов, се предлага НСО да може да охранява "други лица, застрашени във връзка с националната сигурност, икономическата и финансова стабилност". Редакцията на депутатите от ГЕРБ Димитър Лазаров, Любомир Христов, Петър Петров и Стефан Дедев определя категорията "други", като лица: "свързани с националната сигурност, икономическата и финансова стабилност на държавата."

Подобно определение дава възможност за охрана на лица, които не заемат високи държавнически постове и на практика не са част от управлението на държавата. Имайки предвид, че името на банкера Цветан Василев в последно време се свързва именно с националната, икономическата и финансова стабилност на държавата, според предлаганите текстове той покрива критериите за държавна охрана. По подобен начин в тази група хора се вписват и крупни бизнесмени и инвеститори, като бизнесмена Христо Ковачки, чието име се свързва с партията на Николай Бареков и отцепилите се по-късно негови депутати от БДЦ, Делян Пеевски, братя Галеви и под. 

Според сега действащия правилник за работата на НСО съществува същата графа, по която в момента охрана получава почетният лидер на ДПС Ахмед Доган. В първоначалния проект на закона за НСО графата "други" беше свалена, но сега отново се връща. Самият началник на НСО Ангел Антонов призна преди няколко месеца, че все още не е отпаднала необходимостта от охрана на Доган.

Освен тези две идентични предложения, депутатът от ГЕРБ Методи Андреев прави и отделно предложение за кръга лица, които могат да бъдат охранявани от НСО. Той предлага охраната на "други лица, посочени в специален закон", с което кръгът може да бъде разширен допълнително. 

В промените, които предстои да бъдат гласувани днес в специализираната комисия за контрол на службите, е предвидена още и възможността за охрана на семействата на президента, шефа на парламента и премиера, когато има конкретна заплаха. Те ще имат право да откажат охрана от НСО, едва след като подпишат декларация. 

Въпреки всичко е направен опит за ограничаване кръга на хората, които имат право на охрана. Така например от ГЕРБ предлагат НСО да предоставя "специализиран транспорт" на министрите, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на парламента (които са осем на брой, бел. ред.), председателите на върховните съдилища, омбудсмана и кмета на столицата. Атанас Атанасов от Реформаторския блок е внесъл отделно предложение НСО да предоставя автомобили на Народното събрание, на Министерския съвет и за чуждестранни гости и придружаващите ги длъжностни лица от други ведомства в страната, като това ще става след внесено мотивирано искане за охрана на лица, отговарящи на условията на закона. 

Решението кой и защо има право на охрана ще взима специализирана комисия с председател шефа на НСО и членове - председателят на ДАНС и главният секретар на МВР. При необходимост участие в нейните заседания могат да взимат също и шефовете на Военното разузнаване и на бъдещата Държавна агенция "Разузнаване".

Новите текстове предвиждат и възможността НСО да охранява партийни прояви по искане на партия или "държавен орган". Предложението е отново на депутата Явор Хайтов. Според текста: По искане на държавен орган, политическа партия представена в Народното събрание или в Европейския парламент и при наличие на възможност, НСО осигурява съответна по вид и продължителност охрана на значими обществено-политически прояви с участие на охранявани от службата лица.

От БСП настояват за отпадане на военизирания характер на службата, а нейните служители да бъдат със статута на държавни служители. От левицата искат още да се отнеме възможността на началника на службата да произвежда в офицерски звания служителите си, нещо което по принцип е привилегия на военните училища. От левицата настояват и за това службата да бъде на пряко подчинение на Министерски съвет. 

Реформаторският блок предлага да остане сегашното положение, при което началникът на НСО се назначава с указ на президента, но това да става не след съгласувателна процедура между правителството и президента, а с предложение на Министерския съвет.

Законът запазва възможността служители на НСО да задържат нарушители. От ГЕРБ уточняват, че това може да става само временно до пристигане на органите на МВР, като задържаното лице ще има право на телефонно обаждане. Атанас Атанасов е предложил думата "задържане" да отпадне и тя да бъде заменена с предприемане на действия за възпиране, обезвреждане и неутрализиране. 

Независимият депутат Велизар Енчев е направил предложение за отпадане на възможността НСО да използват помощни средства. Според проекта на закона това са: въжета, белезници, електрошокови и други палки и приспособления; димки; химически вещества, утвърдени от министъра на здравеопазването; халосни патрони, патрони с гумени или пластмасови накрайници или шокови куршуми; устройства за принудително спиране на превозни средства; устройства за отваряне на помещения, устройства за светлинно и звуково въздействие; бронирани машини.

От ГЕРБ запазват текста, като предлагат употребата на оръжие в допълнителни случаи - за спиране на транспортно средство, като го увредят, когато шофьорът създава реална заплаха за безопасността на охраняваните лица и обекти. 

Направени са и някои предложения за отпадане на привилегии на служители. Атанас Атанасов предлага да отпадне заплащането на пътните им разходи, когато излизат в годишен отпуск, както и възможността пенсионираните служители да ползват почивни бази на службата. Методи Андреев е предложил отпусканите порционни пари да се облагат с данък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!