"Преди 10 ноември ромите имаха работа и бяха грамотни"

OFFNews 15 юни 2015 в 17:22 5233 19

Лидерът на БСП Михаил Миков смята, че случващото се в столичния квартал "Орландовци" е социално- икономически проблем.

„Орландовци е симптом, Гърмен е симптом и реакциите на властите в тази ситуация - на отговорните лица, на министрите, също са симптом за неразбиране на проблема”, заяви Миков на пресконференция днес.

Според него проблемът с незаконното строителство също не трябва да бъде етнизиран. Той подчерта, че когато се говори за незаконно строителство в социален контекст, това веднага променя същината на проблема.

„Правителството определено не се справя. Това показват фактите - това са и Гърмен, и Орландовци”, категоричен бе лидерът на БСП. 

По мнението на Миков тези настроения в българското общество водят до това "един министър да каже, че линейките няма да влизат в гетата". Според него такива изказвания, както и идеите за медицински пунктове за ромите имат фашистки оттенък.

„Ако като общество не си даваме сметка за това, толкова по-зле за нас”, категоричен бе Миков. 

„Нашите политици, политолози и други специалисти трябва да коментират обществените процеси и като социално икономически, иначе ще продължат да се случват неща подобни на тези в Орландовци”, коментира Миков.

По думите му много често междуетническите последици се откъсват от социално-икономическата среда. Според него може би е трябвало да се случи това, за да се покаже, че София не е лъскавата витрина, която се продава на чуждестранните гости. 

Миков припомни, че преди 10 ноември не се е говорило за интеграция, но тези хора са имали работа, не са били неграмотни, не е имало болести в гетата.

„Всички политици трябва да започнат да говорят откровено по тези въпроси, а не само да се говори за интеграция. Всички виждаме резултата за тези 25 години”, коментира той, като подчерта, че същинският разговор по проблема не е започнал, а се използва само политически в навечерието на избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!