Правителството ще приеме редактираната "Визия 2020"

OFFNews 01 септември 2014 в 08:56 3871 3

Съветът по сигурността към Министерския съвет ще обсъди днес редактиран вариант на документа "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана".

Първоначалният вариант на документа на Министерството на отбраната беше оттеглен миналата седмица по настояване на служебния премиер. 

Документът вече претърпя една редакция след публикации в медиите. В него е записано, че пряка заплаха за националната ни сигурност е политиката, която води Русия по отношение на Украйна. Това доведе и до светкавични реакции с искания за оставката на военния министър Велизар Шаламанов. 

Все още не е ясно обаче какво съдържа новият редактиран вариант и дали в него тонът по отношение на външната ни политика и отношенията ни с Русия е смекчен.

Служебният премиер Георги Близнашки поиска проектът да бъде преработен. Той определи част от текстовете като неприемливи и крайни и обясни, че България трябва да има по-умерена и балансирана позиция по руско-украинската криза.

Президентът Росен Плевнелиев обаче похвали Министерството на отбраната, че е публикувало на интернет страницата си работната версия на българската позиция за предстоящата среща на върха на НАТО в Уелс. Според държавния глава политическите оценки в документа са изцяло взети от позицията на НАТО.

Служебният премиер отрече да е в конфликт с президента заради "Визия 2020" и подчерта, че няма принципни разногласия по това, че ЕС и НАТО трябва да втвърдят позицията си спрямо Русия заради последните събития в Украйна.

На базата на заложените във Визията постановки президентът Росен Плевнелиев и министър Шаламанов ще представят позицията на България по отношение на руско-украинския конфликт по време на срещата на върха на НАТО в Уелс на 4 и 5 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!