Последният метър от граничната ограда е положен, остават довършителни дейности

ОFFNews 17 юли 2014 в 16:53 8474 1

Снимка Министерство на отбраната

Оградата на българо-турската граница е почти завършена. Това отчете днес военният министър Ангел Найденов. 

Инспекцията му беше направена седмица, след като депутати от ГЕРБ направиха свое проучване на терен за това на какъв етап са работите по изграждане на граничното съоръжение. Тогава те пресметнаха, че едва 53% от оградата е напълно готова.

Днес военният министър обяви, че на 9 юли е положен и последният метър от режещата тел. "Ние в момента имаме защитно съоръжение и оградна мрежа, монтирани в резултат на действията на инженерните части. Предстои ни да довършим монтажа на паната, които са доставени и да положим последния ред на режещата тел, върху тях. Остават допълнително 40 км режеща тел, тип „бруно”, от 540 км „бруно”, която се монтира по защитното съоръжение. Това е сложна ограда и като проект и като реализация при много трудни условия", каза Найденов и отчете, че заради дъждовете от последните седмици работата по съоръжението е била затруднена. 

„Не ми задавайте въпроса защо е имало първоначална цена и защо е стигнала 7 711 843, 24 лева. Не знам отговора на въпроса на какво почива първоначалната стойност на проекта в размер малко над 5 милиона лева. Не знам каква е идеята. Не знам какъв е проектът и не ме интересува, не отговаряме за него. Имаме изпълнени задължения и мисля, че това, което се вижда, е достатъчно впечатляващо”, допълни министърът.

Найденов даде за сравнение изграждането на 10 км защитна ограда в Гърция, в равна местност, по течението на река Марица, монтирани за 9 месеца, при цена малко над 9 млн. лева. „Тук, по тази операция са реално всички довършителни работи, монтаж на 30 км защитно съоръжение за 5 месеца на стойност 7 711 843.24 лева. Според мен данните са красноречиви”, заяви още той.

Според него строежът на оградата е съпътстван ненужно от скандали. "Имаше редица проверки, които потвърдиха отговорността, с която са се отнесли Сухопътните войски към реализацията на тази задача. Това е проект, изготвен от Министерство на вътрешните работи, по задание на МВР, приет за изпълнение от Министерство на отбраната и реализиран от него при разчети, материали, конструкция и стойности, които са ангажимент на проектанта, който не е в отговорностите на Министерство на отбраната”, заяви Найденов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови