Външно предупреди, че руските медии изопачават думите на наш дипломат

OFFNews 03 септември 2015 в 19:18 5044 11

Посланикът ни в Москва Бойко Коцев не е бил цитиран правилно от РИА Новости относно изказването си за санкциите срещу Русия.

В цитираното от медията изказване Коцев обяснява, че "санкциите са патология на международните отношения. Не са нужни на никого". 

"Република България има ясна и категорична позиция по въпроса за санкциите срещу Русия. Тази позиция е в пълен синхрон със съответните решения на Европейския съюз. Целта на санкциите е намирането на мирно, трайно и демократично решение на кризата в югоизточна Украйна", обясниха в позиция по въпроса от външното министерство.

"Действително, санкциите не са желани от никого. Те са крайна, но единствено възможна в момента алтернатива на един много по-лош сценарий за развитие на събитията. Условията за вдигане на санкциите също са ясно заявени от европейските лидери и са свързани с пълното изпълнение на Минските споразумения. Това е пряко задължение на страните по тези споразумения и тук Русия има своите големи отговорности. Именно тази позиция е твърдо и последователно изразявана от българската страна, включително в конкретния случай", допълват от ведомството.

Според министерството "думите на посланик Бойко Коцев относно санкциите срещу Русия са били изтълкувани погрешно, като преди това некоректно са извадени от контекста на цялостното му изказване".

"За съжаление, това не е единичен случай на смислово изкривяване на дипломатически послания от руски медии. Убедени сме, че обективната журналистика е полезна на гражданското общество в Русия и би допринесла за намирането на правилните решения, включително в международен план", посочват още от Министерството на външните работи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!