Поправка на ДПС прави преференциалния вот почти невъзможен

Симона Костадинова 26 юли 2015 в 15:19 6569 10

От ДПС предлагат поправки в Изборния кодекс, които правят почти невъзможно пренареждането чрез гласуване с преференция в партийните листи за общински съветници за местния вот през октомври.

С законопроекта, който е внесен в деловодството на Народното събрание на 22 юли, от партията на Лютви Местан предлагат листата да може да бъде пренаредена, само ако даден кандидат събере толкова гласове, колкото са нужни за спечелване на място в общинския съвет.

Според действащата разпоредба преференциите за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете, които са получили, е не по-малко от 7 на сто от общинската избирателна квота. ДПС обаче предлагат от текста да се заличат думите „7 на сто от“. Събирането на толкова преференции, колкото гласове са нужни за спечелване на място в общинския съвет, обаче е почти невъзможно за кандидатите подредени на по-задни места в листата. Така необходимия брой преференции ще събират само тези, които са на първите места в листите на партиите.

От ДПС смята, че ако даден кандидат претендира за заемането на съветническо място в бъдещия Общински съвет от листата на определена политическа сила чрез преференциален вот, то той би трябвало да получи поне толкова преференции, колкото струва това съветническо място.

"Така практически се обезсилва действието на преференциалното гласуване и листите за общински съветници, вместо да могат да бъдат пренареждани от избирателите както те преценят, ще останат във вида си, в който ги е подредила съответната партийната централа. Гласът на гражданите за пореден път няма да бъде чут и ще трябва да гласуваме (отново) не за личности, а за партии", смятат от сдружение "Граждански блок" към Реформаторския блок.

Според ДПС обаче с тези промени прекратявали "реалния риск даден кандидат да се окаже избран с преференциалните гласове на своето семейство, рода, подчинени или приятели".

"В огромния брой от случаите тази разпоредба може да доведе до това даден кандидат за общински съветник
от листата на определена политическа сила да се окаже избран само благодарение на преференциите на минимален брой избиратели (между 20 и 70 души!!!)", пише в мотивите към законопроекта.

ДПС предлагат още да се повиши прагът за образуване на кметства. Според сегашните правила той е 100 жители, а от партията на Местан искат да се вдигне на 350 жители.

"С настоящия законопроект целим да преодолеем два от най- съществените недостатъци на действащия Изборен кодекс, които имат пряко отношение към предстоящите избори за общински съветници и кметове и които създават риск за провокирането на сериозни проблеми в изборния процес", пишат в мотивите към законопроекта от ДПС.

ДПС са внесли и друг проект за изменение на Изборния кодекс в деловодството на Народното събрание. С него те за пореден път искат да направят законно агитирането на майчин език. Според сега действащите текстове агитирането е позволено само на български език.

Предложението на ДПС е в Изборния кодекс да се запише: "В случаите, когато кампанията се води на друг език, се осигурява превод на български език".

Според тях приемането на законопроекта ще подобри демокрацията в страната и ще приведе в действие прокламираните в Конституцията принципи. Освен това така в кампаниите може да участват и граждани на държави-членки на Европейския съюз.

Припомняме, че лидерът на ДПС Лютви Местан в началото на годината обяви, че ще съди България в Страсбург за глобите, наложени му за предизборна агитация на майчин език, която е забранена в Изборния кодекс. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!