"Половината администрация е назначена без конкурс"

Ивайло Анев 27 март 2015 в 09:03 5011 23

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Танев

"Половината от българската администрация в момента е влязла на работа без конкурс", заяви пред БНР депутатът от Реформаторския блок Димитър Танев.

Той беше категоричен, че назначенията на РБ са в пъти по-малко от това, което ДПС и БСП са правили през годините. "Тези над 5 хиляди служители в администрацията без конкурси, са назначени от тях за три години, а само за миналата година над 1700 служители са били приети на работа със заобикаляне на закона", обясни Танев.

Вчера реформаторите внесоха в парламента законопроект за изменение на Закона за държавния служител, който според тях ще затвори вратичките за назначаване на хора без конкурс в администрацията.

Като „вратички“, ползвани до момента, Димитър Танев посочи назначенията на непълно работно време, след което човекът се преназначава на свободна длъжност, и назначенията по заместване, след което служителят отива на редовно работно място – и при двете без конкурс.

"Ще предложим между първо и второ четене въвеждането на централизирания конкурс, при който органът по провеждането на процедурата е различен от органа, който назначава избрания. Така ще се пресекат порочните практики и се надяваме да получим подкрепа на другите политически сили, макар и да знаем, че ще е неохотна", каза още Танев.

Той подчерта, че законът прави разлика между мандатни високи длъжности, които се заемат без конкурси и там се назначават хора, които изпълняват поетите политически приоритети за реформи в качеството си на ръководители, и позициите на над 100 хиляди души публична администрация, експерти и специалисти, голяма част от които са назначени през различни „вратички“ и със заобикаляне на закона, но те нямат ръководни функции.

Попитан за подкрепа от ГЕРБ на законопроекта, Танев каза, че всички назначения ще минат през конкурс и се надява всички политически сили да подкрепят предложенията, защото в противен случай биха платили високата политическа цена на недоверието на хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!