Политици: ДПС се опитва да се легитимира като опозиция

Ива Оприкова 24 януари 2015 в 10:58 2577 0

Снимка Нова телевизия

ДПС стяга редиците за местния вот и се опитва да завладее територията на единствената опозиция. Зад тази теза се обединиха в студиото на Нова телевизия бивши и настоящи политици.

Бившият вътрешен министър Румен Петков, бившият образователен министър Сергей Игнатов, както и депутатът от БДЦ Любен Дилов - син коментираха заявените намерения на ДПС да поиска вот на недоверие на правителството заради думите на министърът на здравеопазването Петър Москов за ромите.

"Не е логично да се иска оставка при положение, че управляващите са във властта от месец и половина. Исканият вот на недоверие от страна на ДПС е непродуктивен, затова й инициативата се провали", коментира Румен Петков и прогнозира, че с намерението си да поиска вот на недоверие лидерът на ДПС Лютви Местан се опитва да легитимира партията си като опозиционна преди местния вот.

"Ръководената от Лютви Местан партия прави и всичко възможно, за да запази кадровите си назначения в държавата и тези процеси ще продължат, защото в противен случай движението рискува да изпадне в още по-тежка политическа изолация, а това ще доведе и до негативни за него изборни резултати", каза още Петков.

"Нека да дадем на кабинета 100 дни толерантност и тогава да мислим за оставки. Реформаторите вдигат най-много шум за реформи, но не в деловодството на парламента под формата на законопроекти, а във Фейсбук. Очакваме някаква активност от тях. Не подкрепихме предложението за вот не недоверие на ДПС и обяснихме мотивите си, заяви Любен Дилов-син и поясни, че поведението на министър Петър Москов не е символ на секторната политика в здравеопазването.

Сергей Игнатов също смята, че думите на здравния министър за ромите са извадени от контекста и тълкувани погрешно. "Наближават местните избори и ДПС иска да бъде единствената опозиция и да получи по-високи резултати", посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови