Повреда в заключващ механизъм причинил аварията на "Фалкон"-а

OFFNews 01 септември 2015 в 09:16 2310 2

Премиерът Бойко Борисов и транспортният министър Ивайло Московски

Снимка Булфото

Премиерът Борисов и транспортният министър Московски

Повреден заключващ механизъм на носовия колесник е причината за инцидента с правителствения самолет „Фалкон“ преди два дни. Тогава премиерът Борисов пътуваше за Пловдив, но самолетът не успя да кацне и се наложи той да кръжи над Варна до изчерпване на горивото, където впоследствие бе успешно приземен.

Това установиха инженерите от Авиоотряд 28, след като вчера извършиха необходимите проверки и тестове на самолета, съобщи Министерството на транспорта.

Заключението на експертите е, че най-вероятно повредата е станала във въздуха в момента на прибиране на колесника.

От Авиоотряд 28 вече са информирали швейцарската компания и завода производител, която има договор за поддръжка и обслужване на самолета. Предстои правителственият „Фалкон“ да бъде ремонтиран и след извършването на всички необходими тестове да бъде пуснат в експлоатация.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще запознае министър-председателя със състоянието на самолета, както и ще бъде направена техническа и финансова оценка за използването му при изпълнение на държавни задачи, уточняват още от ведомството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови