Повече чиновници ще летят в бизнес класа на държавна издръжка

OFFNews 28 май 2015 в 12:32 6143 3

Разширява се списъкът на служителите от администрацията, които имат право да пътуват на държавни разноски в бизнес класа в самолет.

Промените в наредбата за служебните командировки се правят по предложение на министъра на финансите Владислав Горанов. Те ще бъдат приети от Министерския съвет с постановление.

Според текста министърът на финансите ще решава кога и на кого да разреши да пътува в бизнес класа.

В поправките е записано, че тази привилегия ще имат чиновниците, "изпълняващи важни задачи", чийто полет ще продължи повече от 5 часа.

Другата промяна се отнася до разширяване на списъка на хората, за които не важат ограниченията за цената на нощувката. Такива вече ще са и правителствените съагенти и процесуалните представители на държавата, осъществяващи нейната защита пред Съда на Европейския съюз, пред Европейския съд по правата на човека и пред международен арбитраж.

В мотивите на МФ е записано, че предлаганите промени целят да допринесат за ефективното осъществяване на дейността на служителите от държавната администрация. За някои чиновници това било необходимо, защото бизнес класата дава възможност за гъвкава промяна на датата и часа на пътуване - ангажиране и отказ на полет до два часа преди полета при пълно възстановяване стойността на билета, възможност за промяна в маршрута.

Според МФ е отчетена тенденция за поевтиняване на самолетните билети в бизнес класа и това може да се използва от държавната администрация.

Това, че министърът на финансите ще решава по свое усмотрение кой ще пътува в бизнес класа е определено в мотивите като гаранция за спазване на принципа на целесъобразност при разходването на бюджетните средства на съответните ведомства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!