Плевнелиев с отличие за Европейска личност на годината

OFFNews 03 юли 2015 в 15:12 4484 11

Президентът Росен Плевнелиев беше удостоен с отличието „Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа” за 2015 г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Това се стана на церемония в Сараево, където президентът е на работно посещение. 

Най-голямата европейска регионална награда българският държавен глава получи за своите „изключителни заслуги за стабилизиране и подобряване на отношенията между европейските държави и особено между съседите на Балканите“.

Международното регионално жури в Босна и Херцеговина връчва престижната награда на личности, които са допринесли за развитието както на своята държава, така и на региона на Югоизточна и Централна Европа. Сред досегашните носители на наградата са президентът на Полша Бронислав Коморовски, президентът на Черна Гора Филип Вуянович и президентът на Хърватия (2010-2015 г.) Иво Йосипович.

През последната година президентът получи няколко международни отличия като признание за работата му за развитието на регионалното сътрудничество. През март в Австрия беше отличен с награда “ERI prix” на Провинция Долна Австрия и Дунавския университет Кремс за заслуги към съхранението на многообразието и равнопоставеността на регионите по пътя към обединена Европа. Така Плевнелиев стана петият носител на наградата след Жан-Клод Юнкер, Едмунд Щойбер - министър-председател на Бавария (1993-2007 г.), Вацлав Клаус - президент на Чешката Република (2003-2013 г.), Микулаш Дзуринда - министър-председател (1998-2006 г.).

През юни президентът на Португалия Анибал Каваку Силва награди българският си колега с орден Ordem do Infante D. Henrique с огърлиe - най-висшето отличие на Португалската република за цивилни лица. В края на миналата година пък беше удостоен с най-висшето държавно отличие на Полша - орден "Бял орел".

Плевнелиев беше удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на университета „Сункюнкуан“ в Сеул по време на посещението си в Република Корея, а в Азербайджан през април стана носител на международната награда „Низами Ганджеви“ за принос в областта на междукултурното разбирателство, толерантността и уважение към световното културно многообразие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!