Плевнелиев размаха пръст на страните, които не регистрират бежанците

OFFNews 21 септември 2015 в 18:40 13622 39

Президентът: Когато затваряме границите си за бежанци, ЕС трябва да вземе мерки

Европейският съюз трябва да вземе мерки за справяне с миграционния натиск, както и да бъде решено  "прехвърлянето на топката" с бежанците от една държава на друга. 

Тази позиция е изложил президентът Росен Плевнелиев пред държавните глави на 10 държави по време на среща в замъка Вартбург, в Германия. 

"Тогава, когато затваряме границите си за хора, търсещи убежище от най-тежката война от последните години, когато си прехвърляме топката, неспазвайки утвърдените правила и в редица държави членки бежанците дори не се регистрират, за да може всеки да отиграе ситуацията, така както му е изгодно, трябва да си даваме сметка, че е необходимо ЕС да вземе мерки“, категоричен е президентът.

„Нека да си зададем въпроса в колко държави от ЕС днес мигрантите се регистрират, коментира президентът и добави, че подобно на България и другите европейски държави трябва да докажат, че правилата важат за всички. „Можем да си зададем и въпроса в колко държави от ЕС се полагат усилия за интеграция. У нас има национални дебати за това как да помогнем на тези хора да се интегрират“, подчерта още държавният глава.

"Европейският съюз има нужда от нова доза доверие, което да обедини волята на европейските държави за преодоляване на най-сериозната поредица от кризи през последните години", каза Плевнелиев, според когото ЕС е в криза на своята идентичност и ценности.

Той предупреди, че ако държавите от ЕС се окажат неспособни да преодоляват кризите като единна общност, са застрашени от изолация и нестабилност. 

По думите му кризата в Украйна, финансовите проблеми на Гърция и безпрецедентният миграционен натиск още веднъж налагат на европейските страни да се обърнат към своята идентичност и към това, което ги свързва. „Днес ще обменим идеи как можем да ускорим сближаването на държавите. Каквито и форми да има, всички ние съзнаваме, че единственото оръжие, с което разполагаме, за да няма никога война в Европа, е именно интеграцията“, посочи държавният глава.

„Нека да си зададем въпроса в колко държави от ЕС днес мигрантите се регистрират", коментира президентът и добави, че подобно на България и другите европейски държави трябва да докажат, че правилата важат за всички. „Можем да си зададем и въпроса в колко държави от ЕС се полагат усилия за интеграция. У нас има национални дебати за това как да помогнем на тези хора да се интегрират“, подчерта още държавният глава.

Изказването на президента е в рамките на срещата на европейските президенти от групата „Арайолуш“, в която участват президентите на ФРГ Йоахим Гаук, на Австрия - Хайнц Фишер, на Естония - Тоомас Илвес, на Италианската република - Серджо Матарела, на Латвия - Раймондс Вейонис, на Република Малта - Мари-Луис Колейро Прека, на Република Полша – Анджей Дуда, на Португалската република - Анибал Каваку Силва, на Словения - Борут Пахор и на Финландия - Саули Нийнистьо. Основна тема в разговорите е миграционната вълна в Европа. След срещата президентите ще излязат с обща позиция по въпроса. Първоначално темата не е била включена в дневния ред на форума, но се очаква да бъде водещ акцент по време на срещите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!